nieuws

Nederland viert voor de zesde keer Nationale Krokettendag

Snacks 5515

Nederland viert voor de zesde keer Nationale Krokettendag

Nederland viert op woensdag 9 oktober voor de zesde keer Nationale Krokettendag. Verschillenden krokettenmakers staan stil bij de dag die ooit begon met het Krokettenboek van Johannes van Dam.

De Nationale Krokettendag is op 9 oktober 2014 in het leven geroepen door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Op die dag verscheen ‘het Krokettenboek’ van restaurantrecensent Johannes van Dam, die in 2013 overleed. Sinds die dag is het op 9 oktober, de verjaardag van Johannes van Dam, Nationale Krokettendag.

13 kroketgerechten

Holtkamp in Amsterdam komt dit jaar met een aantal verrassende smaakcombinaties. Op de website van Holtkamp staan dertien culinaire gerechten met verschillende kroketten in de hoofdrol. Zo is er de kalfscroquet met onder meer piccalilly roomkaas en Parmezaanse kaas, de draadjesvleescroquet met een remoulade van knolselderij en pijnboompitten en de garnalenbitterbal met gazpacho.

Holtkamp kroket

Draadjes rundvlees Croquet van Holtkamp, met remoulade van knolselderij, Parmezaanse kaas, pijnboompitten, gekonfijte Shiitake en gemarineerde bundelzwammetjes. Gegarneerd met rucola sla, zoetzure rode ui, Affilla Cress en oude Balsamico.

Geen kroket, maar croquet

Sinds 2005 wordt de Holtkamp croquet gemaakt in de çroquettenkeuken in Amsterdam, onder leiding van patissier en eigenaar van Holtkamp Horeca Patisserie en Croquetten, Nico Meijles. Johannes van Dam adviseerde Meijles ooit een paar druppels citroensap aan de salpicon toe te voegen. Ook de schrijfwijze is naar aanleiding van zijn advies gewijzigd naar ‘croquet’, gezien hij de croquet als een delicatesse zag en dit beter vond passen bij de smaak van de croquetten van Holtkamp Horeca.

Wilde Kroketten

Kroketten met brood bij Wilde Kroketten in Amsterdam. Fotografie: Fotoburo Dijkstra

Kroket van varkenswangetjes

Wilde Kroketten in Amsterdam nodigt iedereen uit om rond 17.00 uur naar de Danzigerkade 27 in Amsterdam te komen. Het krokettenrestaurant heeft namelijk een paar nieuwe kroketjes om te proeven, waaronder een rivierkreeftenkroket, een Durockroket (gemaakt van de wangetjes van het Durocvarken) en een nieuwe vegetarische kroket. Verder zijn er sprekers en krijgen bezoekers te zien hoe een kroket wordt gemaakt.

kroketten

Diverse soorten kroketten op een rijtje

Krokettenfeitjes

Sligro heeft op de website een aantal kroket-recepten verzameld, waaronder een garnalenkroket, bloedworstkroket en chorizokroket. Verder zet de leverancier een aantal leuke kroketfeitjes op een rij, namelijk dat de eerste kroketten de vorm van een ei hadden en dat we in Nederland sinds ongeveer 1830 kroketten eten. De kroket werd oorspronkelijk ontwikkeld in de Franse keuken. In 1691 schreef de kok van Lodewijk XIV al over een recept voor ‘croquets’.


Reageer op dit artikel