nieuws

Prijswinnende frikandel van hanenvlees ‘kans voor de cafetaria’

Snacks 404

Prijswinnende frikandel van hanenvlees ‘kans voor de cafetaria’
Eugénie Benda met haar hanenfrikandel.

Hij heet de Woeste Spetter en is gemaakt van hanenvlees. De frikandel van natuurslagerij De Woeste Grond heeft de publieksprijs gewonnen tijdens het Smaakmakersfestival in het Drentse De Wijk. Volgens de bedenker biedt de snack een echte kans voor cafetaria’s.

De Woeste Spetter is een frikandel gemaakt van het vlees van jonge hanen. Eugénie Benda, mede-eigenaar van natuurslagerij De Woeste Grond in Sellingen, wil met haar creatie laten zien dat hanenvlees een prima ingrediënt kan zijn van een goede snack. Nu worden jaarlijks nog vele miljoenen mannelijke legkipkuikens vernietigd omdat er geen vraag naar is.

‘De biodynamische legkipboeren hebben zichzelf opgelegd om in 2021 ook met de hanen iets te doen’, zegt Benda. ‘Ze zijn dus op zoek naar een markt, en hebben ons daarom benaderd.’

‘Je proeft het verschil’

Volgens Benda smaakt de Woeste Spetter naar een echte frikandel. ‘Je proeft wel verschil, want er zit alleen maar kip in. Maar we hebben ‘m zo gemaakt dat het een echte frikandel is. Het mondgevoel is ook hetzelfde. Hij is wel wat lichter van kleur. Er zitten geen conserveringsmiddelen of kleurstoffen in, en hij is glutenvrij.’

Kans voor de cafetaria

Volgende Benda kunnen cafetaria’s met de frikandel een nieuwe, milieubewuste doelgroep aanboren. ‘Tijdens het festival hebben driehonderd mensen de frikandel geproefd. Slechts drie vonden ‘m niet lekker. Dat vond ik best een hoge score. Veel mensen zeiden dat ze een frikandel normaal niet lusten, maar dat als deze er zou liggen, ze dan wel naar de snackbar zouden gaan. Dat is een kans voor de cafetaria. Hij smaakt lekker én draagt bij aan een beter milieu.’

Ze heeft zelfs speciale verpakking ontwikkeld voor de Woeste Spetter. ‘Een frikandellentasje en vetvrij papier.’

Meelwormburger wint juryprijs

Stichting Kunst & Cultuur had ontwerpers in Groningen, Friesland en Drenthe gevraagd een ontwerp te maken rond voedsel, duurzaamheid en afvalverwerking. Tijdens het Smaakmakersfestival, een muziek- en foodtruckfestival in De Wijk, werden veertien inzendingen gepresenteerd.

De winnaar van de juryprijs, de Boeteburger van Parc Paulusma (gemaakt met meelwormen) ontving €2000. Hij liet zien dat meelwormen piepschuim kunnen afbreken en daarna tot een burger vermalen kunnen worden. Het publiek koos voor de frikandel van Eugénie Benda, die daarmee €1000 won.

Frikandel nog in ontwikkeling

Omdat Benda de snack nog verder moet ontwikkelen, is de Woeste Spetter nu nog niet te koop. ‘Hij is nu te zwaar, zo’n 200 gram. Eigenlijk is het een frikandel voor twee personen. We noemden hem al de duodel. Maar qua smaak is hij goed.’

De vorm verandert ook nog, het moet namelijk nog een ‘spetter’ worden. ‘Hij krijgt een druppelvorm, zodat je hem echt kunt onderscheiden van een normale frikandel.’

Hanenvlees is duur

De prijs ligt wel hoger dan een normale frikandel. Benda: ‘Hanenvlees is best duur omdat ze veel voer nodig hebben. Misschien dat we naast hanenvlees ook vlees van uitgelegde hennen gebruiken om de prijs te drukken.’

Volgend jaar verkrijgbaar

Benda hoopt dat de productie van de Woeste Spetter halverwege oktober kan starten. Haar bedrijf is vorig jaar afgebrand en wordt nu opnieuw opgebouwd. ‘Ik verwacht dat hij zeker in januari in de groothandel ligt.’


Reageer op dit artikel