nieuws

Gasten van de Ermelosche Frietzaak eten nu poke bowls bij de friet

Snacks 1100

Gasten van de Ermelosche Frietzaak eten nu poke bowls bij de friet

De Ermelosche Frietzaak presenteert tijdens een lokaal evenement met winkeliers op 7 september geen verse friet, maar poke bowls aan het publiek. De ambachtelijke frietzaak, die in 2016 de AD Friettest won, is met poke bowls begonnen omdat gasten om salades vroegen. Er zijn ook mensen die er graag verse friet bij eten.

‘Het idee was om ons bezorgmenu uit te breiden’, zegt Wouter van der Haar, die samen met zijn vrouw Larissa de Ermelosche Frietzaak runt. ‘Sommige mensen wilden graag een salade, en die hadden we niet. Toen wees een vriend ons op de poke bowls, en die vonden we ontzettend leuk. Want een salade is zo standaard, maar we wilden wel iets bieden met groenten.’

Poke bowls worden populairder

De ondernemers hebben zich vervolgens in de poke bowls verdiept, onder andere door een workshop van Bidfood bij te wonen. ‘We waren enthousiast, het is superlekker. En het wordt steeds populairder, vooral in grote steden. Hier kent men het nog niet echt. Het zal ook geen stormloop worden, we blijven gewoon een frietzaak. Maar we vinden het wel een goede toevoeging voor degene die even geen zin heeft in friet of snacks.’

Rijst en groenten

De basis van de poke bowl, een Hawaiiaans gerecht, is meestal rijst met groenten. ‘Wij gebruiken basmati. Origineel is het met sushirijst, maar dat is moeilijk om mee te werken omdat het heel plakkerig wordt.’

Mango en avocado

Bij de Ermelosche Frietzaak komt daar onder meer zeewier, edamame en gemarineerde rode kool, komkommer en wortel op. Vervolgens mango en avocado. ‘Die laatste zijn diepvriesartikelen. Als we verse gebruiken, blijven ze niet lang goed. Qua smaak lever je daar niet veel op in, dat hebben we getest.’

Ermelosche Frietzaak poke bowl

Poke bowl met gerookte zalm.

Zalm, kip en falafel

De bowl wordt afgemaakt met geroosterde schilfertjes van fava bonen, wasabisaus en een keuze uit drie toppings: gerookte zalm, gefrituurde kip en falafel. ‘Het is echt een smaakexplosie’, zegt Van der Haar. ‘En mensen die er één bestellen, zijn enthousiast. Maar in een dorp als Ermelo moeten mensen het leren kennen, dat heeft tijd nodig.’

Frietje erbij

De poke bowl kost €11. ‘Dan heb je ook een volledige maaltijd.’ Toch kunnen mensen de verse friet van de Ermelosche Frietzaak kennelijk niet weerstaan. Daar speelt de ondernemer handig op in. ‘Sinds kort hebben we een kleine variant erbij voor €3,95. Want het blijkt dat mensen het lekker vinden om een frietje bij de poke bowl te eten.’

Voor de bezorging wordt de poke bowl in een kom van suikerriet gedaan, met een transparante deksel waardoor de ingrediënten goed te zien zijn.

Ermelosche Frietzaak poke bowl

Poke bowl met gefrituurde kip.

Marge is goed

Volgens de ondernemer is de marge goed. ‘Sommige ingrediënten zijn wel redelijk aan de prijs. De inkoop is ongeveer 35 procent, iets minder dan onze gemiddelde marge. Maar we zijn zo enthousiast, dat we dat voor lief nemen.’

Mooi gepresenteerd

Het team – dat friet, snacks, broodjes en hamburger gewend was – moest wel even wennen aan de poke bowl. ‘Het zijn best wel wat handelingen, maar heel ingewikkeld is het niet. Het moet in ieder geval mooi gepresenteerd worden. Het heeft geholpen dat we een heel duidelijk instructieboek hebben gemaakt, met foto’s van elke stap. Op die manier kennen ze het na twee of drie keer wel.’

Ermelosche-frietzaak-3

Vaste gasten

Volgens Van der Haar begint de poke bowl in Ermelo langzaamaan populairder te worden. ‘Ik schat dat we er zo’n vijftig per week maken. Mensen zijn het aan het ontdekken, dat zien we. We hebben er al een aantal vaste gasten voor.’


Reageer op dit artikel