nieuws

Krekelburger op het menu bij Meneer Smakers

Snacks 739

Krekelburger op het menu bij Meneer Smakers

Bij burgerketen Meneer Smakers in Utrecht staat in de maand augustus een krekelburger op het menu. De burger is een product van vier jonge ondernemers, die de insecten zelf kweken.

Meneer Smakers, een hamburgerketen met vier vestigingen in Utrecht, heeft de krekelburger ‘de Ome Japie’ genoemd en hem een Oosterse tintje gegeven. De burger wordt opgebouwd met gegrilde groente, rode peper, bosui, Thaise tapenade en een frisse chimichurri-limoensaus. ‘Een mooie smaaksensatie’, zegt Bram van Riet, manager van Meneer Smakers. De hamburgerbol is van eigen makelij. De Ome Japie kost €10.

Enthousiast over de smaak

De hamburgerketen wilde inspelen op de huidige ontwikkelingen op het gebied van voeding, en kwamen uit op de krekelburger van Jaapie Food. ‘We willen vernieuwend zijn in de huidige markt en hebben het onder meer gehad over energieneutraal eten en drinken. De voormalige eigenaar kende Jaapie Foods en zodoende zijn we daarmee in contact gekomen. We hebben samples geproefd en waren enthousiast over de smaak.’

Vernieuwend zijn

De krekelburger wordt ‘aardig’ verkocht, zegt Van Riet. ‘Per dag zo’n 15 tot 20. Ook via Thuisbezorgd en Deliveroo. Het is geen hardloper, maar dat hadden we ook niet verwacht, zeker niet met een product dat niet main stream is. Het is leuk om te zien hoe mensen reageren.’

Die reageren volgens Van Riet positief. ‘Mensen hebben er vooraf een bepaald idee bij. Maar je proeft niet de structuur van krekels, het is een product dat erin verwerkt is. Mensen die ‘m proeven, zijn blij verrast.

Energieneutrale krekelboerderij

De krekelburger is een bedenksel van Jaapie Food, een bedrijf van de twintigers Folkert en Matthijs de Jong, Cornelis den Hartog en Lars Molenaar. In de eigen krekelboerderij in Werkhoven worden de insecten tot halffabrikaat verwerkt. De boerderij draait volledig op zonne-energie en de krekels worden gevoerd met restvoedsel. De insecten worden ingevroren en vervolgens tot poeder vermalen.

Smaak lijkt op rundvlees

Bobeldijk Food Group in Deventer maakt er hamburgers van, met de toevoeging van onder meer water, tarwe en kruiden. ‘De krekels geven een bite aan de burger’, zegt Folkert de Jong. ‘Als je vooraf niet weet dat het een krekelburger is, zou je het niet per se onderscheiden van een rundvleesburger. Ook qua smaak komt zeker in de buurt.’ Eén burger bevat ongeveer 35 krekels.

Restaurants en supermarkten

De ondernemers willen het gebruik van krekels in voeding populairder maken in Nederland. Het bedrijf exporteert nu vooral krekels naar Frankrijk en Duitsland, waar krekels als ingrediënt gangbaarder zijn. Er zijn gesprekken gaande met andere restaurants, maar ook met cateraars. Daarnaast is er volgens De Jong contact met supermarkten.


Reageer op dit artikel