nieuws

Eerste vegan burger contest levert twee winnaars op

Snacks 1275

Eerste vegan burger contest levert twee winnaars op
De chef van Hudson, Merlijn Orre, één van de twee winnaars. Fotografie: Dick Renses

De eerste vegan burger contest van Nederland heeft twee winnaars opgeleverd. Tijdens MALS vegan food & music festival in Rotterdam gingen zowel Jack Bean als Hudson er met een hoofdprijs vandoor.

De vegan hamburger contest was opgesplitst in twee categorieën: ‘Home made patty’, voor zelf samengestelde plantaardige burgers en ‘Beyond’, voor ingekochte burgers. Vier horecabedrijven deden mee aan Beyond, acht kozen voor Home made.

Ultimate Burger

Na een lang juryberaad werd Jack Bean tot winnaar gekroond in de categorie Home made. Hun ‘Ultimate Burger’ is normaal te verkrijgen in hun zaak aan de Weena, tegenover het Centraal Station.

vegan burger contest

De Ultimate Burger van Jack Bean. Fotografie: Dick Renses

Rotterdamse zwammen

Speciaal voor deze contest had chef Pepijn Schmeink de burger voorzien van een extra topping: de zwammen van RotterZwam, van de eerste oogst nadat het Rotterdamse bedrijf vorig jaar door een brand lange tijd geen zwammen had kunnen kweken. De jury roemde niet alleen de smaak, maar vooral de bite van de patty en de duurzaamheid van de gehele burger. Alle ingrediënten zijn lokaal en er wordt nauwelijks iets weggegooid bij Jack Bean.

Tweede in deze categorie werd Who This Freddy’s en derde Ter Marsch & Co.

Vegan ‘pulled pork’

Hudson, een keten restaurants in Zuid-Holland met een vestiging op de Schiedamsevest in Rotterdam, won in de categorie Beyond met de Hudson Vegan Meatlover Stack. Chef Merlijn Orre maakte een burger met twee plantaardige vleesvervangers: naast de patty was er ook een laag vegan ‘pulled pork’.

Jurylid Nathan Meyer: ‘Deze burger was zo goed, dat ik – als fervent vleeseter – misschien wel de overstap naar plantaardig zou kunnen maken: juicy, met een stevige knak en vol van smaak.’ Tweede werd Cornelis Bar & Kitchen en derde Diego’s.

vegan burger contest

De Hudson Vegan Meatlovers. Fotografie: Dick Renses

Koken in buitenkeukens

Elke deelnemer moest in een kwartier vier dezelfde burgers bereiden. Hiervoor waren buitenkeukens ingericht met open grill, frituur, fornuis en grote werkbladen. De jury beoordeelde op drie aspecten: smaak (het belangrijkst met 60 procent), bereidingswijze (20 procent) en hoe de burger eruit zag (20 procent).

De jury van de vegan burger contest bestond uit beroemde streetfood chef Nathan Meyer (Black Barn), vegan zangeres Ai Ming Oei, oprichter van ‘The Pollinators’ Marjolein Moeijes en mede-oprichter van de Buik Gijsbregt Brouwer.

Breder publiek

De vegan burger contest is een initiatief van vegan festival Mals en de website De Buik van Rotterdam. Het is de eerste keer dat deze kookwedstrijd voor veganistische burgers werd gehouden. Het doel is om de veganistische culinaire cultuur een eigen podium te geven en daarmee de stijgende kwaliteit voor een breder publiek zichtbaar te maken.


Reageer op dit artikel