nieuws

Kleinschalig Frituurfestival mikt op groei

Snacks 671

Kleinschalig Frituurfestival mikt op groei

Het Frituurfestival dat dit jaar voor de vierde keer wordt georganiseerd, moet de komende jaren uitgroeien tot een groter evenement. Dat is althans het doel voor organisator Jornt Weersing.

Het Frituurfestival wordt dit jaar georganiseerd op het Suikerunie terrein in Groningen. Het festival is een initiatief van Jornt Weersing, voormalig student aan de Academie voor popcultuur in Leeuwarden. Het evenement was zijn afstudeerproject.

Weersing wil met het Frituurfestival de authentieke snackbar en vernieuwende snacks promoten. Tot nu toe werd het Frituurfestival het ene jaar in Groningen en het andere jaar in Leeuwarden georganiseerd. Dit jaar denkt Weersing in Groningen de goede locatie gevonden te hebben om te kunnen groeien.

Groter festival

Het festivalterrein in Groningen is groter dan de locatie van vorig jaar in Leeuwarden. ‘Het Suikerunie terrein biedt veel meer mogelijkheden’, zegt Weersing. ‘We hebben een binnen- en buitenlocatie waardoor we ook plek hebben voor foodtrucks. En we willen ons meer richten op gezinnen en kinderen.’

Vegan kaasgehaktballen

Weersing is druk in de weer om verschillende snackmakers te strikken voor het festival. ‘We hebben toe ben tot nu toe vooral de ‘do it yourself snackmakers’ binnengehaald. We hebben café de Plak uit Nijmegen met vegan kaasgehaktballen. Zij gaan ook plaatjes draaien. Er is een workshop frituren voor kinderen, verzorgd door Angela Prins, auteur van het boek Fris Frituren.

De Pepcompany, een patatfabriek in Giethoorn, komt met een foodtruck. Cafetaria De Paardenschuur in Groningen is aanwezig met eierballen, die voorgaande jaren altijd een succes waren op het festival.

Frituurfestival

Kaaskroketten en bier

Weersing verwacht rond de tien standhouders dit jaar, waaronder ook de Bruine Fruitschaal. Onder die naam produceert Weersing zelf bijzonder snacks. ‘We zijn bezig met een baasplankje. Dat is een plankje met vier of vijf kaaskroketten die je kunt combineren met bier. Voor elk baasje een vaasje. Verder hebben we een goochelaar en het Rad van Frituur, waarmee bezoekers prijzen kunnen winnen.’

Weersing heeft, in tegenstelling tot voorgaande jaren, nog geen van de grote namen uit de snackwereld aan zijn line-up kunnen toevoegen. ‘Ik denk dat ze het festival nog te kleinschalig vinden. We zijn wel in gesprek met Oliehoorn en we hopen Hooghoudt erbij te krijgen met de ranja’s die ze maken. We willen ook ijsjes erbij hebben.’

Vanwege en het grotere terrein en het entertainment dat aan het festival is toegevoegd, betalen bezoekers dit jaar €5 entreegeld. Voor kinderen is de toegang gratis. Bezoekers betalen zo’n €2,50 voor een snack.

Het tot nu toe kleinschalige festival groeit wel, zegt Weersing. ‘Vorig jaar hadden we acht deelnemers, en tussen de 600 en 700 bezoekers. We verwachten dit jaar 1000 bezoekers. Ik krijg namelijk heel veel reacties op de berichten die we op Facebook plaatsen.’

Frituurfestival in Eindhoven

Weersing wil het Frituurfestival volgend jaar ook in Eindhoven organiseren. Weersing werkt daarin samen het Nederlands Frituurcentrum van Frans van Rooij. ‘Hij is nu onze onofficiële ambassadeur’, zegt Weersing. ‘Hij ziet dat wel zitten. Ik denk ook dat de snackcultuur in Brabant wat meer leeft. Uiteindelijk wil ik ook naar de Randstad. We kunnen er misschien een tour van maken, met drie of vier edities per jaar door het land.’

Ondernemers enthousiasmeren

Aan Frans van Rooij de taak om partners te zoeken en frituurondernemers te enthousiasmeren. ‘Ik zie dit als een uitgelezen kans om aan de consument te laten zien dat frituren een mooie bereiding van voedsel is, waar niets mis mee is. Het zou goed zijn als we een aantal vaste partijen aan het evenement kunnen verbinden, zoals een groothandel. Een locatie hebben we nog niet, we zitten in de beginfase. Ik hoop dat er genoeg ondernemers zijn in Eindhoven en daarbuiten die trots zijn op het vak en dat graag willen uitdragen.’

Het Frituurfestival vindt plaats op zondag 2 juni, van 12.00 tot 22.00 uur, op het voormalig Suikerunie terrein aan de van Heemskerckstraat in Groningen.


Reageer op dit artikel