nieuws

Vlaams friteshuis van Gogh maakt film over Amersfoortse kroket

Snacks 387

Vlaams friteshuis van Gogh maakt film over Amersfoortse kroket
Foto: Ton Kastermans / Daniëlle van Coevorden

Waarom draagt de Amersfoortse kroket van Vlaams friteshuis van Gogh die naam precies? Om die vraag te beantwoorden, heeft ondernemer Arn Zuyderduin er een bijzondere film over gemaakt. 

In de film op Facebook is te zien welke lokale vakmensen bijdragen aan de huisgemaakte kroketten van Vlaams friteshuis van Gogh. Zuyderduin wil zo laten zien waarom de Amersfoortse kroketten zo heten, en hoe ze worden gemaakt. ‘Want dat vragen mensen weleens, die snappen niet waar dat op slaat. In de film zie je dat ze gemaakt worden met echte Amersfoortse producten. De manier waarop we onze kroketten maken, samen met lokale leveranciers, is best bijzonder.’

Sambal Bert

Zuyderduin stapt in de film op de fiets en begint bij Sambal Bert, een lokale producent van sambal zonder kunstmatige toevoegingen. Voor het broodkruim gaat hij langs bij Bakkerij Boersma en bij Landwinkel de Kopermolen haalt hij de boter op. Het vlees (onder meer rundernekken en wild zwijn) koopt hij bij Scharrelslagerij Jochem Diekerhof.

Keuze van de bloem

De ondernemers leveren niet alleen hun producten, maar ook hun kennis, zegt Zuyderduin. ‘Bakkerij Boersma heeft ons bijvoorbeeld geholpen met de keuze van het bloem. Er zijn namelijk heel veel soorten patentbloem, dus welke kies je? Hij wist precies welke we moesten hebben.’

Smaakbalans

Aan het eind van de video komt Han Everts van restaurant de Aubergerie in beeld. ‘Hij is heel goed in smaakbalans’, zegt Zuyderduin. Hij helpt om de kroketten echt interessant te maken. Dat zijn vaak kleine dingetjes, een beetje citroen bijvoorbeeld. Maar dat maakt een wereld van verschil.’

Cadans

Het maken van de video heeft vier dagen in beslag genomen. ‘Hij is gemaakt door een jonge filmmaker, Lotte Procé, die bezig is haar portfolio op te bouwen. Er zit een mooie cadans in haar video’s, je wilt ze afkijken. In een tijd waarin alles snel en kort moet, is deze film eigenlijk veel te lang, maar ik hoor van mensen dat ze ‘m echt helemaal afkijken.’

Vijf Amersfoortse kroketten

Vlaams friteshuis van Gogh in Amersfoort, met drie vestigingen in de binnenstad heeft sinds 2014 de Amersfoortse kroket op de kaart staan. Inmiddels zijn er vijf varianten: Scharrelrundvleeskroket, Wildzwijnkroket, Vincent Vegakroket Satékroket en Hollandse garnalenkroket.

Reageer op dit artikel