nieuws

Ter Marsch & Co nog één keer naar World Food Championships

Snacks 137

Ter Marsch & Co nog één keer naar World Food Championships
De Ter Marsch Classic van Ter March & Co in Rotterdam. (c) Roel Dijkstra / Foto: Joep van der Pal

Olaf Oldenburg van Ter Marsch & Co reist dit jaar voor de derde en laatste keer af naar Amerika om zijn perfecte hamburger te maken tijdens de World Food Championships. Volgens Oldenburg zijn de Amerikanen nog niet klaar voor de culinaire hamburgers uit Europa.

‘Ik ben nu twee keer geweest. In 2015 werden we 12e en in 2017 20e. Dit jaar wordt de derde en laatste keer’, zegt Oldenburg van Ter Marsch & Co. De World Food Championships vinden dit jaar plaats van 16 tot 20 oktober in Dallas.

Veel kaas en gekkigheid

De reden? ‘De Amerikanen waarderen de Europese burger niet. Daar ben ik nu wel achter. Ze houden daar van heel veel kaas, grote stukken vlees en gekkigheid eromheen. Macaroni-cheese is daar bijvoorbeeld nu erg hot op een burger. Ze zijn niet klaar voor de wat verfijndere hamburgers uit Europa.’

Daarnaast ziet Oldenburg veel vriendjespolitiek in de beoordelingen. ‘Ze kennen elkaar allemaal. Ik heb in de afgelopen vijf jaar geen één Europese kok op het podium gezien, ook niet bij de eerste tien.’

Goed brood

Toch wil hij het nog één keer proberen. ‘En ik neem dit keer niets mee. Dat heb ik de vorige keer wel gedaan, zoals mijn eigen jus en ganzenlever. Nu neem ik alleen brood mee. Er is daar namelijk geen fatsoenlijk brood te krijgen. Voor de rest ga ik daar zelf shoppen voor goede producten. Ik ga dit keer denk ik een beetje op de Amerikaanse tour met mijn hamburger.’

De friettopping van Olaf Oldenburg

De friettopping van Olaf Oldenburg

Koken in de buitenlucht

Aan de hamburgercompetitie doen zo’n 40 tot 50 deelnemers mee. De wedstrijden vinden plaats in de buitenlucht, waar ongeveer twintig kookunits klaar staan. Deelnemers moeten twee gerechten maken: een sandwich met vlees van Bubba’s Meats, een van de sponsoren, en hun eigen hamburger. Daar krijgen ze in totaal anderhalf uur de tijd voor. ‘Dat klink veel, maar je mag niets vooraf maken. Best pittig.’

Oldenburg hoeft zich niet te kwalificeren. ‘Omdat we in 2015 de Beste Burger van Nederland wonnen, hebben we een wildcard gekregen die we vijf jaar mogen gebruiken.’

World Food Championships

De World Food Championships wordt sinds 2012 georganiseerd. Vorig jaar waren er meer dan 500 teams met in totaal meer dan 1500 deelnemers. Naast de hamburgerwedstrijd zijn er nog tien competities, waaronder dessert, sandwich, barbecue en seafood. De categoriewinnaars gaan naar huis met 10 duizend dollar. De overall winnaar krijgt een ton.

Reageer op dit artikel