nieuws

Leerlingen bedenken ve-GO burger voor Vital4Skool

Snacks 191

Vital4Skool heeft de ve-GO burger gelanceerd, een vegetarische burger bedacht door leerlingen van St Michael College in Zaandam. ‘Hij lijkt op een echte hamburger en smaakt ook zo.’

Leerlingen bedenken ve-GO burger voor Vital4Skool

De ve-GO burger van Vital4skool volgde uit een wedstrijd van het Technasium, een opleiding met extra focus op onderzoek en ontwerpen. Begin dit jaar startten leerlingen van het St Michael College met de opdracht: bedenk een gezond product voor Vital4Skool. Ruim tweehonderd leerlingen deden mee.

Uitgebreid onderzoek

De leerlingen voerden als eerste stap marktonderzoek uit. Hierbij keken zij naar wat de leerlingen op school een lekker product zouden vinden dat ook gezond was. Het onderzoek werd opgevolgd door smaaktesten onder de leerlingen. Want een product mag dan in theorie gezond en lekker zijn, in de praktijk proeven blijft toch een must. Naast smaak speelde marketing en prijsstelling een rol.

Richtlijnen Voedingscentrum

Het product moest aan verschillende eisen voldoen om ervoor te zorgen dat het in de gezonde schoolkantine van Vital4Skool kon worden geplaatst. De belangrijkste pijler: het product moest voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Ook moest het verkoopbaar zijn onder de leerlingen van de eigen school.

 

De ve-GO burger

Verschillende groepen kwamen met mooie ideeën. De duidelijke winnaars bleken Koen, Lana en Pim met hun ve-GO burger. De ve-GO burger is een vegetarische burger met groentegarnering en een beetje saus op een bruin broodje. ‘Thuis eten we ook wel eens een vegetarische burger. Zo zijn we op het idee gekomen om een eigen vegetarische burger te ontwikkelen voor onze schoolkantine,’ aldus Pim.

23-jarige start schoolkantine met lessen van Alida’s Smulpaleis

23-jarige start schoolkantine met lessen van Alida’s Smulpaleis

Smaakt als hamburger

De kers op de taart was dat de burger niet slechts in theorie werd bedacht, maar dat deze ook echt in de Vital4Skool-kantine verkocht zou worden. De leerlingen kwamen samen met Vital4Skool om verschillende soorten burgers te proeven. ‘Hij lijkt op een echte hamburger en smaakt ook zo,’ zegt Koen. ‘Dat is wat de doelgroep wil. We willen wel gezond eten maar het moet er wel lekker uit zien. Het lijkt op een fastfoodburger en dan is het goed. Zo eten ze toch gezond en denken dat het fastfood is.’

Over Vital4Skool

Vital4Skool is een schoolcateringformule van FHC Formulebeheer en is inmiddels op 40 locaties te vinden. De nadruk ligt op lekker en gezond eten. Veel van de schoolkantines hebben de gouden schaal van het Voedingscentrum ontvangen. Dit is een schaal die aangeeft dat de kantine goed en gezonde catering biedt voor leerlingen.

Reageer op dit artikel