nieuws

Kwekkeboom vertrekt noodgedwongen uit centrum Amsterdam

Snacks 842

Patisserie Kwekkeboom vertrekt na bijna 75 jaar uit het hart van de stad Amsterdam. De banketbakkerij, bekend van de Kwekkeboom-kroket, kan de huur van het pand aan de Reguliersbreestraat niet langer opbrengen.

Kwekkeboom vertrekt noodgedwongen uit centrum Amsterdam
Grenzend aan Pathé Tuschinski staat het hoekpand van Patisserie Kwekkeboom sinds 1945 – met houten winkelpui vol ornamenten. Foto: Kwekkeboom

Aanleiding hiervoor is een ‘exorbitante huurverhoging’, aldus de familie Kwekkeboom op haar eigen website. ‘De huurprijs in de Reguliersbreestraat past simpelweg niet bij een ambachtelijk producerend bedrijf zoals Kwekkeboom.’ Het familiebedrijf is al sinds 1945 op deze plek gevestigd.

Laatste verkoopdag

Zaterdag 30 maart 2019 is de laatste verkoopdag in het pand naast het Tuschinski. Het betekent een einde van een tijdperk, maar het vertrek uit de Reguliersbreestraat is zeker niet het einde van het bedrijf, benadrukt de familie.

Er blijven nog drie vestigingen over, namelijk in Oost aan de Linnaeusstraat, in Zuid aan de Ferdinand Bolstraat en in Noord aan het Buikslotermeerplein. Er zijn bovendien al plannen voor een vierde vestiging: ‘We hebben grootse plannen en ambitie voor de toekomst.’

Ambachtelijke kroket

Banketbakkerij Kwekkeboom, dat in 1900 is opgericht, is een oer-Amsterdams familiebedrijf en staat in de hoofdstad vooral bekend vanwege zijn banket. Buiten Amsterdam heeft de bakkerij naamsbekendheid verworven met de ambachtelijke kroket. In 1945 voegde oprichter Herman Kwekkeboom hartige hapjes toe aan het assortiment. Naar verluidt had hij zich in Frankrijk laten inspireren door de ‘croquet’, die werd gevuld met vis, vlees, groenten en aardappelen. Kwekkeboom koos voor de rundvleeskroket.

Van Geloven

De productie van de miljoenen kroketten voor snackbars en supermarkten werd zo’n 25 jaar geleden uit handen gegeven. Inmiddels is snackproducent Van Geloven, bekend van de Mora-productie, de licentiehouder van de Kwekkeboom-kroket.

Reageer op dit artikel