nieuws

Niet alleen McDonald’s mag Big Mac’s verkopen

Snacks 435

Alle hamburgerverkopers in Europa mogen hun hamburgers Big Mac’s noemen als ze dat willen. McDonald’s heeft in Europa namelijk het ‘Big Mac’-handelsmerk verloren.

Niet alleen McDonald’s mag Big Mac’s verkopen

Supermac’s had het alleenrecht van McDonald’s op de naam Big Mac bij de rechter aangevochten. Het bedrijf deed dit nadat McDonald’s bezwaar maakte tegen de naam Supermac’s, omdat deze teveel zou lijken op Big Mac en voor consumenten verwarrend zou zijn.

Supermac’s werd in het gelijk gesteld. Volgens de rechter heeft McDonald’s de naam in Europa niet goed geregistreerd. De Amerikaanse keten had het handelsmerk sinds 1996 in handen.

Unieke overwinning

Supermac-topman Pat McDonagh noemt de uitspraak uniek. ‘Dit is een overwinning voor alle kleine bedrijven. Het weerhoudt grotere bedrijven ervan handelsmerken te opeisen zonder de intentie ze te gebruiken.’ Nu is voor de Ierse keten de weg vrij naar de Britse en Europese markt, meldt The Guardian.

David en Goliath

De Britse media smullen van de uitspraak, en maakt onder meer de vergelijking met David en Goliath. Business Insider maakt de vergelijking: Supermac’s heeft 116 vestigingen, allemaal in Ierland. Dat is 0,3 procent van het aantal van McDonald’s. Supermac’s werd in 1978 opgericht, een jaar nadat McDonald’s zijn eerste vestiging in Ierland opende. Pat McDonagh noemt de uitspraak van de rechter als ‘het einde van de McBully.’

Reageer op dit artikel