nieuws

Ferlyan Palimbong wint Lekkerste Hamburgermenu met overmacht

Snacks 722

Ferlyan Palimbong van HMSHost Schiphol is de winnaar van het Lekkerste Hamburgermenu. Een knappe prestatie, aangezien hij er ook vorig jaar met de winst vandoor ging.

Ferlyan Palimbong wint Lekkerste Hamburgermenu met overmacht

Ferlyan Palimbong won de wedstrijd met overmacht. De vakjury prees het winnende menu, genaamd New Destination, vanwege de bijzondere smaakverhoudingen en verrassende samenstelling. Met zijn creatie won hij ook de sponsorprijs van Carl Siegert.

Indonesische ingrediënten

Palimbong koos voor zijn hamburger een briochebol van Carl Siegert en speelde daarnaast met verschillende Indonesische en Nederlandse ingrediënten. ‘Vorig jaar had ik geen tomaat en bacon gebruikt, dit jaar wel’, zegt hij. ‘Ik heb gekozen voor 40 procent klassieke hamburgeringrediënten 60 procent Indonesische.’

Zoetpittig stoofvlees

Hij gebruikte Javaanse kruiden om het vlees op smaak te brengen, net als vorig jaar. ‘Maar ik heb een andere atjar gebruikt, die fijner gesneden is’, vertelt Palimbong. Het Indonesische stoofvlees op de burger, waar hij vorig jaar zo succesvol mee was, liet hij dit jaar weer terugkomen. ‘Vorig jaar was dat Rendang Podomoro, nu Daging Bali. Rendang is romiger en minder pittig. Daging Bali is zoetpittig.’ Al met al een complete burger, zegt Palimbong. ‘Zoetpittig en zuur, het zit er allemaal in.’

Deelnemers moesten ook een aardappelgerecht maken. Palimbong serveerde er twee:  dunne, pittige frietjes en sambal goreng aardappelblokjes. Ook maakte hij een frisse fruitsalade met kokos.

Spanning vooraf

Ondanks dat hij al voor de vierde keer meedeed, zat Palimbong vooraf flink in de spanning. ‘Ik stond onderweg hiernaartoe in de file, en in de auto hoorde ik dat ik als eerste moest. Best spannend dus.’ Vorig jaar won hij de wedstrijd met de Javaanse Podomoro Burger.

Indonesisch restaurant

Palimbong is in Indonesië geboren, werkt voor HSM Host Schiphol en heeft sinds eind 2017 een Indonesisch restaurant in Spakenburg, genaamd Podomoro. Daar staat de winnende burger van vorig jaar op het menu en deze nieuwe hamburger zal zich daarbij voegen.

Arabicaburger

De tweede plek was voor Rida Labib van De Waag in Leiden. Hij maakte – geïnspireerd op zijn achtergrond – een Arabicaburger. De halal-kipburger bevatte onder meer rode-uiencompote, oude kaas-chips en Arabische kruiden. De jury was daarnaast onder de indruk van zijn zelfgemaakte broodje, polenta-friet en de zelfgemaakte Arabische burgermayonaise.

Plek drie was voor Peter Smulders van AnyTyme ’t Vosje in Heumen. Hij bereidde een Avocado Salsa Beef Burger met onder meer toverkaas, tortillachips en rauwkost.

In totaal streden acht deelnemers om de titel Lekkerste Hamburgermenu 2019 op de Horecava in Amsterdam. De opdracht was om een hamburger te maken mét een aardappelproduct en eventueel een salade.

De vakwedstrijd is een initiatief van de stichting Lekkerste Wedstrijden, in samenwerking met Salomon FoodWorld en Remia.

Bekijk hieronder de acht hamburgermenu’s

Foto's

Reageer op dit artikel