nieuws

Bas van Zoggel van Den Tol in Velp bakt de Lekkerste Pannenkoek

Snacks 214

Met de pannenkoek Bali Sunset, met smaken als citroengras, kaffir en kokos, heeft Bas van Zoggel van Den Tol in Velp de wedstrijd Lekkerste Pannenkoek gewonnen op de Horecava.

Bas van Zoggel van Den Tol in Velp bakt de Lekkerste Pannenkoek
Foto: Tamara Verheij

De vakjury prees de winnende pannenkoek vanwege de presentatie, smaak en gebruik van verse ingrediënten. ‘De frisheid van de kaffir en citroengras met het zoete van het fruit was een heel mooie combinatie. Het geheel zag er, in bamboe mand gepresenteerd, ook heel mooi uit’, aldus de jury.

De winnende Bali Sunset is een pannenkoek van basisbeslag, met daarop ananas, een krokant koekje en een keur aan eetbare bloemen met daarbij allerlei frisse smaken van citroengras, kaffirlime en kokos. Erbij werd nog een saus van kokos en witte chocolade geserveerd. Het geheel werd gepresenteerd in een bamboe stoommand, waar de deksel aan tafel wordt opgelicht.

Bali Sunset van Bas van Zoggel, Den Tol – Foto: Tamara Verheij

De vakwedstrijd De Lekkerste Pannenkoek is onderdeel van de Lekkerste Wedstrijden, vakwedstrijden die al sinds 1984 jaarlijks plaatsvinden tijdens de Horecava.

Dit jaar deden 11 deelnemers mee aan De Lekkerste Pannenkoek. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen 15 minuten, drie identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. Er moest worden gelet op smaak, uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs. Daarbij moest een zoete creatie het uitgangspunt zijn.

Met zijn Balinese pannenkoek, waarvoor hij de inspiratie opdeed tijdens een vakantie op Bali, voldeed Van Zoggel volgens de jury het best aan die opdracht. ‘Afgelopen zomer hadden we al een pannenkoek op de kaart die hier erg op lijkt’, zegt Van Zoggel, die al 11 jaar bij Den Tol werkt. ‘Uiteraard komt deze winnende pannenkoek komende zomer weer terug op onze wisselende specialiteitenkaart.’

Opvallend was het aantal pannenkoeken wat geïnspireerd was op zuid-oost Azië. Zo waren er, naast de Bali Sunset, nog twee pannenkoeken die Indische spekkoek als hoofdsmaak hadden en nog één met smaken uit Thailand.

De top 3 van De Lekkerste Pannenkoek 2019

  1. Bali Sunset – Bas van Zoggel, Den Tol in Velp (br)
  2. Coppa Banana – Edwin Hollanders, Pannenkoekenhuis de Perdstal in Venray
  3. Spekkoek Pannenkoek – Sabine van der Steen, Helden van Hilversum in Hilversum

Naast deze prijzen reikte de kinderjury een eigen prijs uit aan de pannenkoek die zij het lekkerst vond, dat was Oma’s Zoetigheid van cateringconcept Mister Pancake, gebakken door Michel Nagtegaal. En Hanos reikte de sponsorprijs uit aan De Spekkoekpannenkoek van Robert de Bruijn van Kort-Jak in Harmelen.

Veel van de pannenkoekenbakkers die dit jaar een prijs mee naar huis nemen, zijn geen onbekende op deze tweejaarlijkse wedstrijd. Zo werd Van Zoggel van Den Tol vorige editie al 2e en Hollanders van De Perdstal 3e. Nagtegaal van Mister Pancake won ook vorig keer de kinderjuryprijs, De Bruijn van Kort-Jak pakte de vorige editie de creativiteitsprijs.

De winnaar van 2017, Rob Weijers van De Heikamp in Ruurlo, deed dit jaar wederom mee, maar viel net buiten de prijzen.

Foto's

Reageer op dit artikel