nieuws

Roep om verbod op freakshakes

Snacks 393

In het Verenigd Koninkrijk is een campagne opgezet om freakshakes en andere milkshakes met teveel calorieën te verbieden. De groep Action on Sugar pleit ook voor verplichte kleurcodering op menukaarten.

Roep om verbod op freakshakes
Een voorbeeld van hoe freakshakes eruit kunnen zien.

Sommige milkshakes in restaurants en fastfoodketens bevatten een ongezonde hoeveelheid suiker en calorieën, zo zegt Action on Sugar op basis van eigen onderzoek. De actiegroep bestaat onder meer uit medische- en gezondheidsspecialisten en werkt samen met de voedingsindustrie en de overheid om de hoeveelheid suiker in voeding terug te dringen.

Marshmallows en skittles

De Unicorn Freakshake van restaurantketen Toby Carvery spant de kroon. Deze wordt gemaakt met druiven- en frambozenijs, bramen jelly, melk, verse slagroom, marshmallows, skittles en een macaron. Bij elkaar zijn deze ingrediënten volgens het onderzoek goed voor 39 theelepels suiker of 1280 calorieën. De groep wil nu een verbod op milkshakes die meer dan 300 calorieën bevatten.

Stoplicht op menu’s

Voor andere menu-items moet er een stoplicht-codering komen waarmee de hoeveel suiker duidelijk wordt voor consumenten, zegt de groep. De Britse regering heeft het toevoegen van calorie-informatie op menukaarten al in overweging genomen.

Reageer op dit artikel