nieuws

Van Geloven schrapt bijna 100 banen in België

Snacks 418

Bijna de helft van de werknemers van Van Geloven in het Belgische Mol dreigen hun baan te verliezen. De directie wil herstructureren omdat de kosten en de concurrentie toenemen.

Van Geloven schrapt bijna 100 banen in België

Het gaat om de Mora-fabriek in Mol. Van Geloven is het moederbedrijf van het snackmerk. Van de in totaal 187 werknemers dreigen er 97 hun baan te verliezen.

Het moederbedrijf Van Geloven wil tegen het einde van 2019 de productie van onder andere viandellen en satés verhuizen naar zes andere fabrieken in Nederland. De Molse fabriek zal in toekomst alleen nog sitosticks, broodjessnacks en vissnacks maken.

De marketing- en verkoopafdeling voor België blijven wel in Mol, net als de magazijnen en de trucks die producten naar de supermarktketens brengen. Meteen nadat de directie op vrijdag 7 september de reorganisatie had aangekondigd legde het personeel in de fabriek in Mol het werk neer.

Hoge kosten en supermarkten

Tegen de Belgische krant De Tijd noemt Peter Doodeman, ceo van Van Geloven, verschillende redenen voor het besluit. ‘We zijn een gezond bedrijf, maar onze kosten – onder andere die van lonen – stijgen en we zien dat nieuwe spelers opstaan.’ Daarnaast zetten supermarkten de prijs onder druk, zo zegt hij tegen de krant.

Fabriek Oostzaan

Vorig jaar sloot Van Geloven de fabriek in Oostzaan, waar producten van Kwekkeboom en Van Dobben werden gemaakt. Die productie verhuisde naar Tilburg. Deze merken heeft Van Geloven sinds 2016 in bezit, toen het branchegenoot Royaan overnam. Van Geloven nam in november 2016 Swinkels Snackery & Backery over. Swinkels is een producent van kaassoufflés en bladerdeegproducten.

Aardappelverwerker McCain kocht in maart 2016 een meerderheidsbelang in Van Geloven. Daarover bereikte McCain een akkoord met Towerbrook, grootaandeelhouder van Van Geloven.

Reageer op dit artikel