nieuws

Croquetten Boutique maakt bijzondere bitterbal met lokale brouwerij

Snacks 801

Krokettenspeciaalzaak Croquetten Boutique en Brouwerij De Leckere in Utrecht introduceren samen de Leckere bierbitterbal. De bitterbal wordt met de hand gemaakt in de boutique en bevat naast bokbier een verfrissende verrassing.

Croquetten Boutique maakt bijzondere bitterbal met lokale brouwerij
Désirée Stroes en Brian Steevens van Croquetten Boutique. Foto: Herbert Wiggerman. Croquette Boutique

‘We waren aan het brainstormen over een leuke maandspecial voor het najaar, en kwamen snel op bier uit’, zegt Désirée Stroes, die samen met Brian Steevens Croquetten Boutique in Utrecht runt. ‘We zijn zelf gek op bier en bitterballen, een combinatie die iedereen kent. Maar we wilden niet een ‘gewoon’ biertje gebruiken, dus hebben we in Utrecht rondgekeken voor een lokaal biertje. We kwamen al snel bij Brouwerij De Leckere uit.’

Geur van karamel

De keuze viel op de Leckere Toren, een robuust, roodbruin bokbier met een geur van karamel. ‘Daar garen we het vlees in’, vertelt Stroes. ‘Dat geeft uiteindelijk de kenmerkende smaak van herfstbok, maar ook een zoetige nasmaak aan de bitterbal. We gebruiken natuurlijk 100 procent rundvlees. Het is een bitterbal die voor 30 procent is gevuld met vlees, dus hij heeft een lekkere, vlezige structuur.’

Daarnaast gaan er nog twee ingrediënten in de Leckere bierbitterbal. ‘Paddenstoelen, die geven een aardse smaak die goed bij het najaar past.’ En een verrassende toevoeging. ‘Een fijngesneden zilveruitje, voor een beetje frisheid’, verklapt Stroes.

Leckere bierbitterbal Croquetten Boutique

 

De bierbitterbal wordt vandaag, 14 september, voor het eerst geïntroduceerd tijdens het Craft Beer Festival Mother’s Finest op het Janskerkhof in Utrecht (14-16 september). Croquetten Boutique is daar aanwezig op de stand van Brouwerij De Leckere.

Assortiment voor thuisgebruik

Na het festival is de bitterbal ook voor de horeca en voor thuisgebruik beschikbaar. Croquetten Boutique verkoopt namelijk ook een klein assortiment om thuis af te bakken, met verschillende mini-kroketjes en nu dus ook de bierbitterbal. Liefhebbers kunnen de snacks vers kopen (als ze ook op de kaart staan) of in diepvriesvorm. Een doosje met 16 bierbitterballen kost 11 euro.

Croquette Boutique

Foto: Herbert Wiggerman

Als kroket in de zaak

In de boutique zelf komt de bierbitterbal niet op de kaart, maar is wel – als kroket – de maandspecial van oktober, vertelt Stroes. ‘Opgemaakt op een broodje zoals we dat altijd doen. Een maispuntje met mesclun salade, Vlaamse mayonaise, chips en een zilveruitje.’

Over Croquetten Boutique

Croquetten Boutique van Désirée Stroes en Brian Steevens is sinds november 2017 te vinden in de Utrechtse binnenstad. De zaak staat bekend om huisgemaakte kroketten die op een luxe manier worden gepresenteerd, door middel van bijzondere garnering en bijpassende sauzen. De kroketten zijn los te koop ‘uit het vuistje’ of op een broodje. Sinds mei levert de zaak ook kroketten aan horecazaken in Utrecht, Den Dolder, Houten en ‘s-Hertogenbosch.

Foto: Herbert Wiggerman

Reageer op dit artikel