nieuws

Hamburgers van kweekvlees over drie jaar verkrijgbaar

Snacks 181

Nederland kan zich opmaken voor hamburgers gemaakt van kweekvlees. In 2021 moeten de eerste van de bakplaat komen, en daar zijn miljoenen in geïnvesteerd.

Hamburgers van kweekvlees over drie jaar verkrijgbaar
De Mosa Meat hamburger

Kweekvlees is echt vlees dat uit cellen wordt gekweekt, zonder dat een dier moet opgroeien en daarna moet worden geslacht. Mosa Meat, een spin-offbedrijf van de Universiteit van Maastricht, heeft 7,5 miljoen euro van investeerders binnengehaald om in 2021 kweekvlees op de markt te brengen.

Premiumproduct

Mosa Meat gaat het geld gebruiken om tegen lagere kosten een volledig productieproces voor kweekvlees te ontwikkelen. Door de planning van de financiering kan het bedrijf de bouw van een testvoorziening voor productie voorbereiden. De introductie van een ‘premiumproduct’ staat voor 2021 gepland.

Eerste hamburger uit koeiencellen

Het Nederlandse bedrijf presenteerde in 2013 al ’s werelds eerste runderhamburger die rechtstreeks uit koeiencellen werd gemaakt. Sindsdien is het concept volgens Mosa Meat bewezen en nu ontwikkelt het bedrijf de eerste commerciële producten. Mosa Meat is mede opgericht door professor Mark Post, wereldwijd een belangrijke wetenschapper in de sector.

De missie van het bedrijf is om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we vlees produceren, zodat we de stijgende wereldwijde vraag naar vlees kunnen afstemmen op duurzame productie die beter is voor het milieu.

Mosa-Meat-hamburger-2

Professor Mark Post presenteert de eerste hamburger in Londen. Fotografie: David Parry/PA

Milieubewuste consumenten

De investeringen komen onder meer van M Ventures, de tak voor durfkapitaalinvesteringen van het wetenschappelijke en technologische bedrijf Merck en de Zwitserse vleesverwerker Bell Food Group. ‘De vraag naar vlees stijgt voortdurend en in de toekomst kan de veeteelt alleen hieraan niet voldoen,’, zegt Lorenz Wyss, CEO van Bell Food Group. ‘We denken dat deze technologie tot een echt alternatief kan uitgroeien voor milieubewuste consumenten. We zijn dan ook verheugd onze kennis en expertise uit de vleessector in dit strategische partnerschap met Mosa Meat in te brengen.’

Mosa-Meat-hamburger-3

Reageer op dit artikel