nieuws

Producent introduceert kroket en bitterbal met ganzenvlees

Snacks 308

Raaskal Foodcreators heeft bitterballen en minikroketten ontwikkeld die zijn gevuld met ganzenvlees. Dat is opmerkelijk, omdat ganzenvlees bij het grote publiek niet populair is.  

Producent introduceert kroket en bitterbal met ganzenvlees

De snacks zijn gemaakt met 100 procent Hollands ganzenvlees en worden verkocht onder de naam Ganz. ‘Wij gebruiken het bijzondere vlees van de wilde Hollandse gans voor de vulling en trekken de bouillon van de karkassen, hierdoor wordt het dier en haar vlees volledig benut en kunnen we de heerlijke smaak van gans optimaal overbrengen’, vertelt Sjoerd Henstra, eigenaar van Raaskal.

Minder wildsmaak

Henstra, van origine chef-kok, is al jaren groot fan van ganzenvlees. Zo past hij het vlees van de watervogel al jaren toe in zijn gerechten en recepturen. ‘Ganzenvlees is niet zo populair vanwege de vrij krachtige wildsmaak’, weet Henstra. ‘Door het klassieke stoven dat wij doen en door vervolgens zoetere ingrediënten aan de salpicon toe te voegen, zorgen we ervoor dat je wel het herkenbare ganzenvlees maar niet met die krachtige wildsmaak. Hij heeft ook een comfortabele nasmaak, we hebben het vriendelijker gemaakt.’

Ambachtelijk

Volgens Henstra hebben de snacks een ambachtelijke uitstraling, onder meer omdat ze niet allemaal dezelfde strakke vorm hebben en met de hand worden gepaneerd. De paneerlaag is ook iets dikker dan normaal en er is gedroogde zoete aardappel in verwerkt. De snacks zijn volgens de maker goed gevuld met het vlees van de watervogel, ‘want er is gans genoeg’.

Ganzenkroketten en insectenfriet op Fries festival

Natuurlijker

De gans is in grote getale aanwezig in Nederland en veroorzaakt veel overlast en miljoenen euro’s schade aan onze landbouw en inheemse flora en fauna. De dieren komen uit verschillende delen van het land en met speciaal koeltransport naar de productiekeuken vervoerd. ‘Alle ganzen die wij gebruiken, worden uit het wild geoogst door jagers, zij zijn in het bezit van een jachtakte en beschikken dus over de kennis en kunde die nodig is om een diersoort verantwoord en humaan te bestrijden. Wilde ganzen hebben een prachtig en vrij leven gehad en komen met zo min mogelijk leed aan hun einde, zo veel mooier en zo veel natuurlijker dan het vlees dat wij dagelijks consumeren.’

Een doos bitterballen bevat 80 stuks en kost € 27,95. De kroketten (30 gram) kosten € 25,50, voor een doos met 70 stuks. De snacks zijn nu te verkrijgen via horecagroothandel Zegro en de bedoeling is dat ze voor het eind van het jaar in alle groothandels liggen.

Reageer op dit artikel