nieuws

Kip van cafetaria ‘t Smidshuis met goud bekroond

Snacks 2005

De Kip van ’t spit van cafetaria ’t Smidshuis in Rijsbergen is sinds kort ‘Met Goud Bekroond’. Het gerecht wordt vooral geroemd vanwege de smaak en de malsheid.

Kip van cafetaria ‘t Smidshuis met goud bekroond
Dochter Esmee Adriaensen van ’t Smidshuis in Rijsbergen nam met trots de oorkonde in ontvangst.

Het keurmerk ‘Met Goud Bekroond’ wordt uitgereikt door het ProFri en het Nederlands Frituurcentrum aan ondernemers die uitblinken met ambachtelijke specialiteiten. Jean-Louis en Karin Adriaensen van ’t Smidhuis hadden hun kip ter keuring aangeboden.

Heerlijke geuren

In het juryrapport waren de keurmeesters lovend over de kip van ’t Smidshuis. ‘Bij binnenkomst is de kans groot dat heerlijke geuren je tegemoetkomen. Voordat bij ’t Smidshuis de kippen aan het spit worden geregen, gaan ze eerst volgens Portugese traditie in een pekelbad om daarna zorgvuldig gemasseerd te worden met een kruidenmelange met een vleugje citroen. Deze voorbereiding zorgt er mede voor dat de malsheid na het grillen wordt behouden en sommige delen ietwat roze van kleur blijven.’

met goud bekroond

Drie varianten

De cafetaria heeft de kip in drie varianten op de kaart staan: naturel, mild of Piri Piri. De jury was unaniem in haar oordeel: ‘Alle drie de varianten zijn verrukkelijk en goudwaardig. In combinatie met de verse ambachtelijke friet van ’t Smidshuis is deze ‘Portugese’ kip een ware traktatie. Je likt je vingers erbij af.’

Het was dochter Esmee die haar ouders had aangespoord om de kip ter keuring aan te bieden. Haar Portugese vriend was van grote invloed op bereidingswijze en de marinades die worden gebruikt.

Met Goud Bekroond

Sinds het najaar van 2016 dragen tientallen ambachtelijke frituurspecialiteiten de titel ‘Met Goud Bekroond’. Ondernemers meldden zich voor de keuring van hun specialiteiten zelf bij het Nederlands Frituurcentrum met maximaal drie eigen snacks per jaar.

Via de QR-code op de oorkondes kom je uit op de website waarop de procedures en voorwaarden van de productkeuringen worden weergegeven. Naast de ambachtelijke bereiding letten de keurmeesters op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving.

met goud bekroond

De keurmeesters aan het werk bij ’t Smidshuis.

Nieuwe website

Binnenkort komt de vakvereniging met de website Metgoudbekroond.nl. Hierop kunnen consumenten alle bekroonde producten in Nederland terugvinden met informatie over de makers ervan.

Reageer op dit artikel