nieuws

Drie gouden ballen voor Cafetaria XL

Snacks 994

Voor de derde keer is een huisgemaakte bal van Cafetaria XL Oude Gracht met goud bekroond. Daarmee heeft eigenaar Harald van Ballegooijen een primeur.

Drie gouden ballen voor Cafetaria XL
Bedrijfsleider Randy Adam (links) en Harald van Ballegooijen. Foto: Nederlands Frituurcentrum

Van Ballegooijen kreeg maandag 15 mei de derde oorkonde uitgereikt voor een met goud bekroonde ambachtelijke snack: de huisgemaakte nasibal. Ook deze gefrituurde lekkernij van Cafetaria XL Oude Gracht in Eindhoven doorstond de test van de keurmeesters met glans.

Een topsnack

Volgens de jury is de huisgemaakte nasibal op alle onderdelen een topsnack. ‘Heerlijk geurend en krokant. Zo smaakt ambacht! De nasi is perfect op smaak gebracht met een gebalanceerd kruidenpakket. De kraak en de smaak van de eerste hap is direct raak en een regelrechte uitnodiging voor een volgende. Niet droog, maar wel stevig en compact, waardoor de bal zich uitstekend laat dippen in een saus. Ook deze bal is goudwaardig.’

Met de nasibal erbij zijn nu drie ballen van Van Ballegooijen met goud bekroond. Eerder ontving de ondernemer certificaten voor de gehaktbal en de bamibal. Daarnaast maakt het bedrijf nog veel meer snacks en wordt er verse friet geserveerd.

Cafetaria XL

De drie gouden ballen van Cafetaria XL. Foto: Nederlands Frituurcentrum

Traditie

Dat de snacks van Van Ballegooijen in balvorm worden gemaakt, is een kwestie van traditie en efficiëntie. ‘Mijn pa is daar in 1964 mee begonnen en we hebben het altijd zo gedaan. We maken ‘m met een ijsknijper, dat is makkelijk portioneren.’ Het geheim van een goede nasibal? ‘Niet te droog en hij mag wat pittiger zijn dan een bamibal.’

Cafetaria-XL-nasibal

De nasibal van Cafetaria XL: niet te droog en lekker pittig. Foto: Nederlands Frituurcentrum

Edwin Evers

De gouden snacks van Cafetaria XL hebben voorheen altijd veel aandacht getrokken van de media. Zo bracht de bekroning van de bamibal heel wat teweeg, met name dankzij Edwin Evers. ‘Dat was niet normaal meer’, aldus Van Ballegooijen. ‘Als dat weer gebeurt, hebben we een klein probleem. Er zijn namelijk een paar mensen op vakantie. Als hij nu weer belt, moeten we vol aan de bak.’

Eigenaar Cafetaria XL trots op medewerkers na overval

Eigenaar Cafetaria XL trots op medewerkers na overval

Volgende snack

Welke snack Van Ballegooijen de volgende keer laat keuren, is nog niet bekend. Hij laat zijn klanten via Facebook weer meebeslissen. Velen noemen de huisgemaakte goulashkroket, maar ook de gefrituurde varkenshaassaté is bij veel klanten favoriet.

Met Goud Bekroond

Het certificaat Met Goud Bekroond is een initiatief van vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum. Ondernemers dragen sinds het najaar van 2016 zelf hun eigengemaakte snacks aan, met een maximum van drie per jaar. Producten die met goud zijn bekroond, worden jaarlijks onderworpen aan een herkeuring.

Wie de QR-code op de oorkondes scant, komt op de website waarop de procedures en voorwaarden van de productkeuringen worden weergegeven.

Cafetaria XL

Foto: Nederlands Frituurcentrum.

Foto's

Reageer op dit artikel