nieuws

‘Frikandellen eten is duurzaam’

Snacks 386

We mogen trots zijn op de manier waarop we in Nederland frikandellen maken. Dat zegt een hoogleraar veterinaire volksgezondheid in de Volkskrant. Frikandellen eten is zelfs duurzaam, zo stelt hij.

‘Frikandellen eten is duurzaam’
Nederlandse zuinigheid zorgt voor goede frikandellen, zegt de hoogleraar. Foto: Koos Groenewold

Veel mensen denken nog steeds dat frikandellen worden gemaakt met mysterieus slachtafval. Peter Koolmees, weefselonderzoeker en hoogleraar veterinaire volksgezondheid bij diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, zegt tegen de Volkskrant dat dat onzin is en dat we in Nederland juist trots mogen zijn op onze frikandellen van separatorvlees.

Geen uiers in frikandellen

‘Met separatorvlees geef je botrestanten die eerder naar de destructor gingen meerwaarde. Door snacks te eten, draag je bij aan het volledig verwerken van slachtdieren en kun je dus stellen dat je duurzaam bezig bent’, aldus de hoogleraar in de Volkskrant.

Koeienuier is volgens Koolmees al lang uit de frikandel verdwenen. ‘Koeienuier zit overigens sinds de jaren ’80 niet meer in frikandellen of kroketten. Niet omdat daar iets mis mee was – we hebben in Nederland veel melkkoeien en die worden na de slacht gekeurd – maar omdat pluimveeseparatorvlees relatief goedkoper werd. Snackproducenten gingen massaal over op deze grondstof die ook nog een hoger eiwitgehalte en betere bindende eigenschappen heeft. Nederlandse uiers worden nu verwerkt in halal vleesproducten.’

De krant meldt verder dat Nederland voorop loopt in de productie van machines die zoveel mogelijk vleesresten van karkassen persen en zo miljoenen kilo’s per week produceren voor de hele wereld.

Ons bin zuunig

De hoogleraar heeft wel een verklaring voor het feit dat Nederlanders zo goed zijn in de productie van separatorvlees. ‘Om te beginnen past het bij de calvinistische zuinigheid. Daarnaast ontbreekt de Bourgondische eetcultuur; we zijn een gehakt- en snackland. En juist in die snacks is separatorvlees een zeer geliefde grondstof.’

Reageer op dit artikel