nieuws

Strijd om bitterballen in Utrechtse gemeenteraad

Snacks 26

Politici ruziën vaak over van alles en nog wat. In de Utrechtse gemeenteraad lopen de gemoederen hoog op vanwege één van ’s lands favoriete snacks: bitterballen.

Strijd om bitterballen in Utrechtse gemeenteraad

Wie eet er nu niet graag een bitterbal tijdens een feestje of een bijeenkomst? Ook in het gemeentehuis in Utrecht komen de hapjes regelmatig op tafel. De Partij van de Dieren (PvdD) wilde daar echter verandering in brengen en pleitte voor meer vegetarische snacks, zo meldde RTV Utrecht.

Verbazing

Van de hapjes die op het gemeentehuis verorberd worden, moet 50 procent vegetarisch of veganistisch zijn, zo stelde de Partij voor de Dieren (PvdD) onlangs in een motie. Het voorstel leek kansloos, totdat, tot ieders verbazing, GroenLinks en D66 vóór stemden waardoor de motie een meerderheid haalde.

Keiharde strijd

De bitterbal werd het onderwerp van een keiharde strijd. Toen VVD-raadslid André van Schie het voorstel van de PvdD aanhoorde, bestelde hij meteen een volle schaal bitterballen om in de raadszaal uit te delen. Volgens het Algemeen Dagblad liet Eva van Esch van de PvdD de schaal aan zich voorbij gaan, maar konden raadsleden van D66 en Groenlinks de verleiding niet weerstaan.

Afbreuk aan de vrijheid

De VVD was ontstemd. Vegetarische hapjes zijn prima, maar een verplichting van 50 procent zou afbreuk doen aan de vrijheid. De partij kwam met wat inmiddels bekendstaat als de bitterballenmotie. De motie sneuvelde deze week.

Het CDA noemde de actie van de VVD een gênante vertoning. Stadsbelang Utrecht verliet voor de stemming zelfs boos de raadszaal. Fractievoorzitter Klaas Verschuure van D66: ‘U heeft het aanzien van de hele Utrechtse politiek geschaad, alsof wij niets beters te doen hebben dan praten over borrelhapjes.’

De PvdD begreep de commotie niet. ‘Juist door onze motie komen er meer keuzes en dus meer vrijheid.’

Reageer op dit artikel