nieuws

Student trekt aandacht met Frituurfestival

Snacks 155

Wie een authentiek nierbroodje of een lihan-boutje wil proeven, moet vrijdag 19 mei naar de Neushoorn in Leeuwarden komen. Daar vindt namelijk een uniek festival plaats dat geheel in het teken staat van de Nederlandse snackcultuur: het Frituurfestival

Student trekt aandacht met Frituurfestival

Het Frituurfestival wordt georganiseerd door Jornt Weersing, een student aan de Academie voor popcultuur in Leeuwarden. Het evenement is zijn afstudeerproject. Jornt wil met het Frituurfestival de authentieke snackbar promoten. ‘De Hollandse snackbars die echt nog zelf snacks maken, verdwijnen langzamerhand uit het straatbeeld. Dat is ontzettend jammer. Met het Frituurfestival hoop ik daar de aandacht op te vestigen.’

Tegelijkertijd wil Jornt nieuwe creaties laten zien, want voor het voortbestaan van de Hollandse snackbar is innovatie heel belangrijk, weet hij. ‘Door nieuwe snacks te presenteren hou je het spannend, maar ook het verhaal achter de producten die je verkoopt is heel belangrijk. Snackbars vertellen dat verhaal nog niet echt, merk ik.’

Eierballen

De Friese student is een jaar in de weer geweest om contacten te leggen in de cafetariabranche. ‘Ik wil tijdens het festival een zo breed mogelijk beeld laten zien van wat er allemaal gebeurt in de snackwereld.’ En dat is gelukt. Zo zijn er lihanboutjes en nierbroodjes van Snackbuffet Het Vliet in Leeuwarden en eierballen van De Paardenschuur in Groningen.

Hoofdsponsor Levo staat op het festival met de Bourgondische bitterballen van Van Geloven. Verder kunnen bezoekers onder meer de Mexicano van De Vries Van Oers proeven, de Souflesse van Swinkels Snackery & Backery, Sucukandellen van Sucuk Döner en Tandoori cauliflower kibbeling van restaurant Eindeloos uit Leeuwarden.

 


Drentse falafel

Naast zijn studie ontwerpt Jornt met zijn bedrijf de Bruine Fruitschaal snacks met een eigen twist en smaak, voor bijvoorbeeld feesten. ‘Ik ben eigenlijk grafisch vormgever, dus ik ben goed in het communiceren van mijn producten op een opvallende en grappige manier. Zo heb ik vorig jaar voor een Drents tuinfeest de Brunebed ontwikkeld. Dat is een Drentse falafel met bruine bonen in plaats van kikkererwten.’ Andere creaties van Jornt zijn de Carbonarakroket, de Boloschijf en de Snertkroket.’


 

Kroketwedstrijd

Innovatie komt aan bod tijdens de finale van de Kroketontwerpwedstrijd, die tijdens het Frituurfestival plaatsvindt. Deelnemers konden zich tot 5 april aanmelden. De top 6 is inmiddels gekozen de jury, die naast Jornt bestaat uit een blogger, een eierbaldeskundige en een chef-kok. De uiteindelijke winnaar zal om 15.00 uur bekend worden gemaakt. ‘De meeste deelnemers zijn hobbykoks, maar er zit ook een restaurantkok bij’, aldus Jornt. De winnaar krijgt 100 kilo kroketten naar eigen recept van snackproduct De Jong Snacks uit Rijen, onderdeel van Jong Food.

Koen de Jong van Jong Food is enthousiast over de student. ‘Hij kwam helemaal uit Friesland naar Rijen, in de ochtend met het openbaar vervoer, om te vertellen dat hij authentieke gefrituurde snacks nieuw leven in wilde blazen. Dat respecteer ik en wij willen ‘m daar graag bij ondersteunen. Jornt bedenkt het allemaal, maar heeft geen productiecapaciteit. Het is meer dan tof om hier onderdeel van uit de kunnen maken. Dit kan zomaar uitgroeien tot iets groters.’

Het Frituurfestival vindt plaats op 19 mei in de Neushoorn in Leeuwarden. Aanvang: 14:00 uur. De toegang is gratis.

Reageer op dit artikel