nieuws

Belgische snackfabrikant komt met insectenhamburger

Snacks

De Belgische voedselproducent Damhert lanceert binnenkort een insectenburger, een hamburger die niet met rundvlees is gemaakt maar met larven van de Buffalokever. Later volgen ook schnitzels en nuggets.

Belgische snackfabrikant komt met insectenhamburger

De zogeheten snacklijn Insecta wordt op 21 september gepresenteerd tijdens de Biolicious-beurs in Gent. De nuggets, burgers en schnitzels zijn vanaf 1 oktober in België verkrijgbaar.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit buigt zich nog over de vraag of de insectensnacks ook in ons land verkocht mogen worden.

Meelwormen

Karolien Servaes, Product Development Manager bij Damhert Nutrition zegt op hun eigen site: ‘We hebben heel bewust gekozen voor de larve van de Buffalo-kever: hele kleine, voedzame wormpjes die beter verteerbaar zijn dan meelwormen.’

De wormen worden gevriesdroogd en behouden hun voedingswaarde. Daarna worden ze vermalen tot een farce, zoals ook bij vegetarische producten gebeurt. Vervolgens maakt Damhert er herkenbare producten van, waarin niets van de wormen nog te herkennen is. De nuggets en de schnitzel krijgen een paneerlaagje, de burger is verrijkt met groenten.

Voedselschaarste

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN promoot het eten van insecten als middel tegen voedselschaarste en klimaatopwarming.

Insecten bevatten veel eiwitten, vitaminen en mineralen. De voedingswaarde van bijvoorbeeld meelwormen is vergelijkbaar met die van vlees, maar voor het kweken van insecten is veel minder landbouwgrond en veevoer nodig. In Azië, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika is het eten van insecten heel gewoon

Reageer op dit artikel