nieuws

Kweekburger ‘smakelijk maar niet zo sappig

Snacks

Ik had verwacht dat de textuur zachter zou zijn, hij was nogal stevig.’ De Oostenrijkse voedselwetenschapper Hanni Rützler was maandag 5 augustus tijdens de presentatie in Londen één van de proevers van de in een Maastrichts laboratorium gekweekte hamburger. ‘Er zit geen vet in, dus hij is niet zo sappig.

Kweekburger ‘smakelijk maar niet zo sappig

In een petrischaaltje werd hij gepresenteerd in een studio in de Engelse hoofdstad: een hamburger van vlees, dat is gekweekt in een Maastrichts laboratorium. In wat boter en zonnebloemolie werd de veelbesproken burger gebakken. Hij werd geproefd door de Amerikaanse journalist Josh Schonwald en de Oostenrijkse voedselwetenschapper Hanni Rützler.

Geen vet

‘Ik had verwacht dat de textuur zachter zou zijn. Hij was nogal stevig’, evalueerde Rützler. ‘Er zit geen vet in, dus hij is niet zo sappig, maar het zit wel dicht bij vlees qua smaak. Ik mis wel zout en peper.’

‘We weten dat de smaak van vlees vooral van vet komt en de sappigheid van de hamburger ook’, antwoordde Post hierop. ‘Daar werken we de komende maanden nog aan.’

Stamcellen van een koe

Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel, die de Maastrichtse hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post heeft opgekweekt in zijn laboratorium.

Het vlees is gekweekt uit stamcellen van een koe. Post hoopt uiteindelijk ook andere vleesproducten te kunnen kweken in het lab, zoals bijvoorbeeld biefstuk.

Google-oprichter

Als de hamburger straks in de winkel ligt, kost hij evenveel als een echt stukje vlees of is hij zelfs goedkoper, beweert de hoogleraar.

Maar het stukje kweekvlees dat maandag in de pan lag, kost vele malen meer dan een stukje in de supermarkt. Post maakte maandag bekend dat mede-Google-oprichter Sergey Brin al €700.000 heeft geïnvesteerd in het project.

Veiligheid

Critici vragen zich af of het vlees wel veilig is, maar volgens Post is er ‘geen reden om te denken dat het onveilig is’.

‘Ik zou er geen probleem mee hebben als mijn kinderen het zouden eten’, zei hij tijdens de presentatie.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel