nieuws

Hoogleraar presenteert kweekburger

Snacks

Het smaakt gewoon naar vlees’, zegt wetenschapper Mark Post over zijn in een laboratorium gekweekte stuk rundvlees. De eerste ‘kweekburger’ wordt maandag 5 augustus in Londen officieel gepresenteerd en geproefd, maar Post heeft zelf alvast een hapje genomen.

Hoogleraar presenteert kweekburger

Er hoeft wat de hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht betreft geen twijfel te bestaan over de echtheid van zijn kweekhamburger. ‘Dit is echt vlees, hetzelfde als wat in de supermarkt ligt.’

Smaak van de hamburger

Volgens Post kan de smaak wel wat verbeterd worden, er zit namelijk geen vet in zijn kweekburger, wat een normale hamburger juist lekker maakt.

De wetenschapper denkt echter dat het wel mogelijk om op den duur ook vet aan de kweekburger toe te voegen. Dat is een kwestie van nog meer onderzoek en ontwikkeling, aldus Post.

De smaak van de hamburger is voor de wetenschapper niet het belangrijkste nieuws. ‘Het gaat erom dat we nu kunnen laten zien dat dit kan’, zegt Post. ‘Dit kan betekenen dat de mens in de toekomst op een ethisch verantwoorde en milieuvriendelijke manier vlees kan produceren.’

Koeien, kippen en varkens

De kweekburger is gemaakt van stamcellen uit spierweefsel van een koe. In een laboratoriumbakje groeien deze uit tot stukken vlees. Volgens Post kan dezelfde techniek ook worden toegepast op vlees van andere dieren, zoals kippen en varkens.

Het kan nog wel even duren voordat we de eerste gekweekte ham- of kipburgers kunnen aanschaffen. ‘In het meest positieve scenario zijn de kweekburgers over tien tot twintig jaar te koop voor consumenten’, zegt Post.

Veiligheid

Mensen die huiverig zijn voor het eten van kunstmatig geproduceerd vlees, stelt de wetenschapper graag gerust. ‘Dit vlees is veilig’, zegt hij.

Volgens hem heeft het kweekvlees zelfs voordelen boven het huidige consumptievlees, omdat het laboratorium een steriele omgeving is. Mogelijk is een kweekhamburger daarom zelfs veiliger omdat het vrij is van kiemen en bacteriën.

De presentatie en het proeven van de burger gebeurt maandag in Londen onder het oog van de internationale pers en is ook live te volgen op internet.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel