nieuws

Amerika mogelijk een dag zonder fastfood

Snacks

Amerikanen zullen het mogelijk een dag moeten doen zonder hun zo geliefde fastfood. Na een serie van lokale stakingen roepen de werknemers van fastfood- en retailketens uit acht steden nu hun collega’s op om Amerikawijd een dag te staken voor een betere beloning.

Amerika mogelijk een dag zonder fastfood

De actiegroepen en bonden van werknemers uit acht steden die al eerder staakten, roepen collega’s die ook een minimumloon verdienen op om op 29 augustus het werk Amerikawijd neer te leggen. De staking heeft als inzet een minimumloon van 15 dollar per uur en het recht om vakbonden te vormen of daar lid van te zijn zonder dat je daardoor je baan verliest. De staking valt precies voor Labor Day weekend (maandag een vrije dag), min of meer te vergelijken met de Europese dag van de arbeid. De onrust speelt al bijna een jaar, en de laatste maanden is al in acht steden gestaakt, waaronder twee keer in New York.

Op QSR web komt een werknemer (34, getrouwd, drie kinderen) aan het woord die, na acht jaar in dienst te zijn bij Burger King, 9,30 dollar per uur verdient en in zijn tweede baan bij Pizza Hut 7,47 dollar. ‘Hoe meer staken hoe harder onze boodschap klinkt dat het niet rechtvaardig is dat grote ketens miljarden verdienen terwijl ze hun werknemers onderbetalen.’

De oproep is gedaan door lokale bonden en actiegroepen zoals Fast Food Forward in New York, en in andere steden organisaties als Fight for 15, STL Can’t Survive on $7.35, D-15, Raise up Milwaukee, Strike Poverty-Raise Seattle, Stand Up KC and Flint-15, die allen eerder stakingen organiseerden.

Reageer op dit artikel