nieuws

Duitse foodservice top 100 groeit harder dan branchegemiddelde

Snacks

De omzet van de honderd grootste foodservice bedrijven van Duitsland groeit harder dan het branchegemiddelde. Hun omzetstijging bedraagt 3,3 procent tegen 1,6 procent voor de branche.

Duitse foodservice top 100 groeit harder dan branchegemiddelde

De 100 grootste foodservicebedrijven in Duitsland zijn gezamenlijk goed voor €11,54 miljard omzet. Deze omzet wordt gerealiseerd door 17.915 verkooppunten, meldt het vakblad Food Service. Net als hier in Nederland is McDonald’s het grootste horecabedrijf.  De €3,24 miljard omzet van de hamburgergigant is goed voor 28 procent van de omzet van de Top 100. Fastfood doet het sowieso goed. Quickservice is goed voor 56 procent van de omzet. Vakblad Food Service onderscheidt ook horeca ‘in het verkeer’. Wegrestaurants, vliegveldcateraars en dergelijke zorgen voor 23,4 procent van de omzet, full-service restaurants nog slechts voor 6,5 procent. Logisch, want ook in Duitsland wordt de ranglijst beheerst door grote ketens en de meeste full-service restaurants zijn dan ook in de staart van de lijst te vinden.

Burger King tweede

Na McDonald’s volgt Burger King op gepaste afstand op een tweede plaats met €833 miljoen omzet. Ongeveer een wart van wat de ‘grote broer’ omzet. Derde is LSG Lufthansa Service Holding en vierde Autobahn Tank & Rast. Nordsee, fastfood maar dan vooral met vis is vijfde.

Pizza

Opvallend is dat de groten in bezorgpizza’s allen uit Duitsland zelf afkomstig zijn. Joey’s Pizza, met 203 vestigingen en en 120 miljoen omzet is de grootste. De grootste pizzabezorger ter wereld, Domino’s Pizza, telt 22 vestigingen in Duitsland en komt in de ranglijst niet voor.

Reageer op dit artikel