nieuws

Maarten Wessels: ‘Griek en Italiaan zullen verdwijnen

Snacks

Over vijftien jaar zal het horecalandschap er compleet anders uitzien, betoogde Maarten Wessels tijdens zijn presentie op het Cafetaria2.0 Event van Snackkoerier. ‘Jongeren van nu gaan straks niet naar het traditionele bedrijf zoals de ‘Italiaan’ of ‘Griek’ maar naar een plek waar ze hun vrienden ontmoeten.

Maarten Wessels: ‘Griek en Italiaan zullen verdwijnen

Over 15 jaar is er geen traditioneel Grieks of Italiaans of Hollands restaurant meer te vinden, voorspelt Wessels. Daarvoor in de plaats komen zalen, hippe plekken, waar je je vrienden ontmoet. Waar je lekker kunt loungen en ook kunt eten. Ze zijn uitgerust ‘met bekeuking’, zoals hij het noemt.

Je kunt daar dus ook gewoon eten krijgen. Maar niet uit slechts één type keuken maar uit diverse. De een neemt er een pizza en de ander eet Oosters en de derde neemt weer wat anders.

Verschillende generaties

Hij deed de uitspraak in zijn presentatie waarin hij de verschillen belichtte tussen de verschillende generaties. Zoals die tussen de jonge generatie (generatie Z van 1990 tot 2010) die inmiddels ook aan het werk gaat in cafetaria’s en hun werkgevers (generatie X en Y). 
De generatie Z denkt en doet heel anders dan vorige generaties. ‘Omdat ze anders denken moet je ook anders leiding geven’, betoogt Wessels en ze anders beoordelen. ‘Ze zijn vrijer, hiërarchie telt niet.’ Functioneringsgesprekken zijn uit 1824, chargeert hij. ‘Je kunt beter zeven, acht keer per jaar kort met ze om de tafel. Ze leren al doende.’

Jongeren onthouden ook minder. ‘Ze zijn daarmee gestopt, tegenwoordig zoeken ze alles op.’ Dat anders denken biedt ook volop kansen. ‘De jeugd denkt anders en dus doet ook een deel van je klanten dat. Misschien kun je jonge werknemers wel goed gebruiken bij het opzetten van een community.’

En tot slot. Is die kloof werkelijk zo heftig als sommigen beweren? Is de jeugd werkelijk zoveel anders tegenwoordig? ‘Kijk eens in de spiegel. Dan realiseer je dat je zelf vroeger ook veel dingen zo deed.’

 

Reageer op dit artikel