nieuws

Oprichter Hardee’s overleden

Snacks

Wilbur Hardee, de oprichter van de Amerikaanse fastfoodketen Hardee’s, is vorige week op 89-jarige leeftijd overleden in de Amerikaanse stad Greenville in North Carolina. Dat is dezelfde stad waar hij in 1960 de eerste vestiging van Hardee’s opende.

Oprichter Hardee’s overleden

In de bijna vijftig jaar dat de keten nu bestaat, groeide het aantal vestigingen tot 1900 in de VS en 200 daarbuiten. Na enkele jaren verliet Hardee de keten, en richtte daarna nog andere Amerikaanse fastfoodketens als Biscuit Town, Hot Dog City en Beef and Shake op. Er wordt beweerd dat Hardee in zijn leven 85 verschillende restaurants heeft gelanceerd.

Zijn eerste restaurantketen bleef echter wel zijn naam houden, en volgens zijn 60-jarige dochter kon hij nooit zijn trots onderdrukken als hij langs een restaurant kwam met zijn naam erop. ‘Hij beschouwde Hardee’s als zijn kleine kind’, zegt dochter Ann Hardee Riggs tegen CNN.

Het eerste restaurant van Hardee’s was een drive-in, zonder tafels of bediening. Toch bouwde het fastfoodrestaurant snel een schare trouwe fans op, die voor 15 cent een op houtskool gegrilde hamburger kwamen halen.

De keten groeide snel, en Hardee zocht samenwerking met zakenmannen Jim Gardner en Leonard Rawl. In 1963, enkele maanden nadat hun gezamenlijke bedrijf begon, stapte Hardee uit de keten. Hij had tijdens een nachtje drinken en kaarten met zijn zakenpartners het merk letterlijk vergokt: ’s ochtends hadden Gardner en Rawl 51 procent in handen. Niet lang daarna verkocht Hardee zijn aandelen voor 37.000 dollar, en zette daar andere ketens mee op.

Reageer op dit artikel