nieuws

‘Junkfood bedreigt Mediterrane keuken

Snacks

Eeuwenlang heeft het dieet met veel groenten, veel vis, weinig vlees en met olijfolie in de landen rond de Middellandse Zee gezorgd voor een laagterecord als het gaat om hartaanvallen. Artsen die in de Spaanse stad Barcelona bijeen zijn, denken dat daaraan een eind komt als er niets wordt gedaan aan de bedreiging door junkfood.

‘Junkfood bedreigt Mediterrane keuken

In landen als Spanje, Italië en Griekenland wenden jongeren zich steeds meer af van de traditionele gezonde keuken ten gunste van hamburgers en patat in fastfoodrestaurants. ‘Wij moeten terug naar de klassieke patronen van het Mediterrane dieet zoals wij dat in de jaren zestig en zeventig hadden’, zei dr. Ramon Estruch van de universiteit van Barcelona.

Hij en zijn collega’s presenteerden twee maanden geleden de uitkomst van een onderzoek naar de weldaden van de Mediterrane keuken. Daaruit bleek dat die zelfs gezonder is dan een gewoon dieet met weinig vetten als het gaat om verlaging van het cholesterolgehalte, de bloedsuikers en de bloeddruk.

Reageer op dit artikel