nieuws

Hoogleraar zegt: ‘Kroket gezonder dan menigeen denkt

Snacks

De kroket is onterecht het symbool van slecht en ongezond eten. Dat betoogt hoogleraar voedingsleer Martijn Katan, in de Volkskrant.

Hoogleraar zegt: ‘Kroket gezonder dan menigeen denkt

Katan schrijft in de Volkskrant dat de gezonde eigenschappen van fruit overschat worden en dat de kroket ten onrechte een symbool van slecht eten is. Kroketten zijn volgens hem door de jaren heen namelijk veel gezonder geworden.

Ooit was de slechte naam van de kroket terecht. Maar sinds slechte frituurvetten massaal door goede zijn vervangen klopt die constatering volgens hem niet meer. Ook al omdat door de jaren heen de ingrediënten zijn verbeterd. Bovendien bevat een kroket naast vet, tarwebloem en vlees.

Katan: ‘Er gaat vooral paardenvlees in want dat is goedkoop. Paardenvlees is gezond, want vlees van hardlopers zoals paarden en herten bevat minder vet en meer vitamines en ijzer dan vlees van luie beesten zoals koeien.’ Volgens hem gaat er voor menstruerende vrouwen niet boven paardenvlees om ijzerverlies te compenseren. Een kroket is daarom helemaal niet zo slecht en bevat bijvoorbeeld minder vet en calorieën dan een broodje kaas.

Zijn conclusie is dan ook dat de kroket alles bij elkaar een veel betere reputatie verdient.

Reageer op dit artikel