nieuws

Hamburger met vleesvervanger wint smaaktest

Snacks

Twee van 100 procent vlees gemaakte hamburgers legden het gisteren in een smaaktest af tegen een met plantaardige bijmenging gemaakte hamburger van Nederlandse makelij die overigens alleen in de VS te koop is.

Hamburger met vleesvervanger wint smaaktest

De jury bestaande uit Felix Wilbrink (culinair journalist Telegraaf), Fiona Ivanov (culinair redacteur en flexitariër) en Paul Vocking (vleeswarenmaker, bekend van de Utrechtse Vockingworst) beoordeelde vijf hamburgers. Geproefd werden de hybride hamburger van Albert Heijn, de volvlees hamburger van PLUS, een volvleeshamburger van de Keurslagersorganisatie, de hybride hamburger van PLUS en een in de VS verkrijgbare hamburger gemaakt met het Nederlandse bijmengproduct Meatless.

De beste hamburger bleek de voor de Amerikaanse markt gemaakte van het Goese bedrijf Meatless. Als tweede, vóór de volvleesproducten, eindigde de hybride hamburger van PLUS. Dat betekent dat de hybride hamburger van PLUS een smakelijker koop is dan de volvleeshamburger van diezelfde super.

Gehaktballen

Voor de proeverij van hybride producten werden eveneens gehaktballen gemaakt door slagers Johan van Uden (winnaar Slagerij van het Jaar 2011, Chateaubriand uit Heemstede), Jeroen Stokman (Keurslager in Houten) en Ferry Lempers (ambachtelijke Keurslager in Linschoten) en door Jos Hugense van Meatless. De ballen werden gemaakt van mager rundvlees met een bijmenging van 30% plantaardig product. Tevens brachten de slagers de 100 procent vleesgehaktballen mee die zij in hun winkels verkopen. De jury beoordeelde de volvlees kalfs/varkensbal van Johan van Uden als beste van alle ballen. Als tweede eindigde niettemin de bal van Jos Hugense van Meatless met zijn bijmenging van streekeigen Zeeuwse tarwe.

De proeverij werd georganiseerd door Foodlog, Urgenda en P4. Culinair journalist Felix Wilbrink stelde na afloop: ‘Ik moet mijn mening bijstellen, dit “vlees” was gewoon lekker.’

Reageer op dit artikel