nieuws

Boek tegen de vette snack

Snacks

Het lees- en snackboek Patatje Oorlog van kok Pierre Wind en schrijver Bart Chabot is een aanklacht tegen de ‘veel te vette hap’. De snack van de frietboer kan en moet gezonder, vindt vooral Wind.

Boek tegen de vette snack

In een tijd dat het Voedingscentrum roept dat snackbars in sommige wijken moeten worden verboden, kan het boek van de twee Hagenaars op zijn minst een ‘vette tegenwind’ worden genoemd.

Ook uitgeverij Kosmos waagde zich in woelig vaarwater met dit initiatief. Ze gaf Wind en Chabot alle ruimte om de vette hap in Nederland te ontdekken.

De bijgeleverde gids, waarin snacksterren worden uitgedeeld, moet een jaarlijks terugkerend evenement worden. Wind: ‘We hopen dat de goede snackbars die nu één of twee sterren hebben gekregen het voorbeeld worden voor alle andere zaken. De patatzaken zitten nu in het verdomhoekje. Ze zijn ten dode opgeschreven, zeker nu er ook nog geschreeuwd wordt om een vettax.’

De beste snackbar volgens het boek is snackbar Wassenaar in Scheveningen van Sjaak Wassenaar en Albert Verheij. ‘We maken zoveel mogelijk onze eigen producten, al 48 jaar lang’, aldus Wassenaar in het AD.

Alternatieve snacks

De kok vindt dat de sector zelf wat moet doen om uit het dal te komen. ‘Er moet een gezond elan aan het assortiment snacks worden toegevoegd en er moet minder gefrituurd worden.’

Wind en Chabot – al mag de schrijver zelf graag af en toe een vette hap naar binnen werken – vinden dat er meer vers fruit en groente in het assortiment moeten komen.

Wind geeft het goede voorbeeld en presenteert in het lees- en snackboek dertig alternatieve snacks die niet uit de frituur komen; van panfrikadel, vegmex en chocoladeburger, tot tagliatelle lolly en venkelmilkshake. Na de presentatie lieten de aanwezige snackbareigenaren zich graag inspireren door Winds andere alternatieven voor de vette hap.

Vette hap

Uitgeefster Suzan Schapendonk vindt Patatje Oorlog vooral leuk omdat zoiets nog nooit is uitgegeven, inclusief de ranking van beste snackbars in Nederland. ‘Vooral Bart wilde nu wel eens de vette hap in Nederland belichten, omdat iedereen daar toch iets mee heeft. Mensen proberen tegenwoordig allemaal gezond te eten, maar soms grijp je toch naar wat fastfood.’

Reageer op dit artikel