nieuws

Big Mac sinds lange tijd weer duurder

Snacks

Voor het eerst in vier jaar is de prijs van een Nederlandse Big Mac gestegen, van 2,95 euro naar drie euro. In Ierland steeg de prijs van een Big Mac een stuk harder, met maar liefst 12,5 procent. Kroatië spant de kroon in Europa.

Big Mac sinds lange tijd weer duurder

Dat blijkt uit het jaarlijkse Big Mac-onderzoek van Van Spronsen & Partners uit Leiderdorp. Het bureau bekijkt en vergelijkt jaarlijks de prijzen van een Big Mac in Europa.

De duurste Big Mac is nog altijd in Zwitserland te verkrijgen. Het snackproduct kost hier gemiddeld 4,16 euro. Vorig jaar moest nog 3,91 euro in het Alpenland worden neergelegd voor een Big Mac.

Tweede is Zweden met 3,85 euro, tergen 3,61 het jaar daarvoor. Derde is en blijft Noordwegen met 3,77 euro.

Nederland staat op plaats veertien in de Big Mac ranglijst. In ons land kost het product drie euro, tegen 2,95 euro in 2007. Nederland schuift een plaatsje op omdat Oostenrijk daalt van twaalf naar zestien.

Het goedkoopste Europese land is en blijf Oekraïne. Daar kost een Big Mac 1,30 euro. Vorig jaar was dat nog 1,32 euro. In Kroatië steeg de prijs procentueel het hardst. Een Big Mac is daar 20,1 procent duurder geworden en komt dit jaar uit op 2,45 euro. Roemenië is met een prijsdaling van 10 procent de grootste daler.

Reageer op dit artikel