nieuws

Big Mac aantrekkelijker geprijsd

Snacks

De Big Mac in Nederland is de goedkoopste van West-Europa. De prijs van een Big Mac dit jaar is in ons land met 2,95 euro gelijk aan 2006. Europees gezien steeg de prijs van een Big Mac met tien procent.

Big Mac aantrekkelijker geprijsd

Dat blijkt uit de jaarlijkse Big Mac Index van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. In Zwitserland is de Big Mac net als vorig jaar het duurst. Het fastfoodproduct kost in het Alpenland 3,91 euro. Oekraïne sluit met 1,32 euro op de 31ste plaats de Bic Mac Index.

Daling
Nederland vinden we terug op de dertiende plaats. Het jaar ervoor was dat nog plaats elf. We worden dit jaar ingehaald door het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Duitsland. Door de daling op de ranglijst heeft Nederland dit jaar de goedkoopste Big Mac van West-Europa.

IJkpunt
Het onderzoek stelt dat de prijs van een Big Mac gezien kan worden als ijkpunt voor de koopkracht. Juist omdat de Big Mac een product is met een universele standaard, waarbij gebruik wordt gemaakt van dezelfde producten en productiemiddelen.

Koopkrachtranglijst
In de ‘koopkrachtranglijst’ staat Nederland op nummer vier. Met de Nederlandse koopkracht kan men 646 Big Mac’s per maand kopen. Luxemburg voert de lijst aan met 1.215 Big Mac’s, gevolg door Ierland (717) en Oostenrijk (694). De lijst wordt gesloten door Bulgarije (380), Oekraïne (341) en Roemenië (240).

Zie ook:
Complete ranglijst 2006-2007
Ranglijst koopkracht per maand

Reageer op dit artikel