nieuws

Acties dreigen in Belgische fastfoodsector

Snacks

Uiterlijk eind volgende week moet er beweging zitten in het conflict tussen werkgevers en werknemers in de Belgische fastfoodsector of er komen opnieuw acties net als vlak voor de zomer. Dat zeggen de Belgische vakbonden.

Acties dreigen in Belgische fastfoodsector

Het conflict in de Belgische fastfoodsector brak al voor de zomer uit. Inzet is een loonsverhoging van 5,5 procent en het gelijktrekken van de salarissen bij grote ketens met die van de rest van de horeca. Daar is nog eens ongeveer 14 procent mee gemoeid.

Bemora, een werkgeversfederatie van grote ketens als Quick, McDonald’s en Pizza Hut, weigert hierover een akkoord te onderteken. Dat leidde voor de zomervakanties al wekenlang tot acties bij Bemora-leden waarbij stiptheidsacties werden gehouden en zelfs hier en daar het werk werd neergelegd.

Gedurende de zomer stonden acties op een laag pitje. Mede doordat er een sociaal bemiddelaar aan te pas kwam. Die formuleerde in juli een voorstel voor nieuw overleg dat voor de vakbonden niet acceptabel was. Voor eind augustus was opnieuw overleg gepland.

De afwikkeling gaat de vakbonden echter te langzaam. ‘Uiterlijk eind volgende week moet er beweging zijn of er komen acties’, dreigt een woordvoerder van een van de bonden.

Overigens waren de Bemora-leden het in juli niet allemaal met elkaar eens. Autogrill – Carestel topman Jean-Paul Van Avermaet nam toen ontslag als voorzitter van Bemora omdat hij het niet eens was met de strategie.

Reageer op dit artikel