nieuws

Aandeelhoudersconflict McDonald’s

Snacks

McDonald’s moet duizend restaurants verkopen om zo het dividend per aandeel te verhogen. Dat zegt investeerder Bill Ackman. McDonald’s heeft het plan van de activistische aandeelhouder direct naar de prullenbak verwezen.

Aandeelhoudersconflict McDonald’s

Ackman is van hedge fund Pershing Square Capital en heeft een belang van 4,5 procent in het Amerikaanse fastfoodbedrijf. De investeerder dringt erop aan dat McDonald’s 20 procent van de restaurants, waarvan het zelf eigenaar is, van de hand doet middels een beursgang van dit bedrijf.

Beursgang

De investeerder heeft voorgerekend dat een beursgang van de eigen restaurants McDonald’s 1,3 miljard dollar oplevert. Daarmee kan het bedrijf zijn jaarlijkse dividend fors verhogen van 67 cent naar 2 dollar per aandeel. Volgens Ackman blijft er nog genoeg over om de uitbreiding van de keten in opkomende markten te versnellen.

Bijvoorbeeld in China, want daar is volgens Ackman grote behoefte aan. Hij stelt dat McDonald’s in het Aziatische groeiland de slag lijkt te verliezen van Yum! Brands, het moederbedrijf van ondermeer Pizza Hut en KFC. ‘Yum heeft echt de lunch van McDonald’s in China opgegeten’, aldus Achman.

Plan to Win

In een reactie op het plan van Ackman zegt McDonald’s dat een eigen beursgang geen extra waarde biedt. Daarnaast zijn er eenvoudigere wegen om het bedrijfsonderdeel beter te laten renderen, aldus een woordvoerder van McDonald’s. Hij verwijst daarbij naar het driejarige herstelplan ‘Plan to Win’ van het bedrijf, dat heeft geleid tot 32 opeenvolgende maanden van omzetverhoging.

Reageer op dit artikel