nieuws

We kunnen ons fastfood niet veroorloven

Snacks

Critici van buiten de branche noemen fastfood een ‘niet te veroorloven luxe’. Onderzoekers van de New Economics Foundation (NEF) publiceerden het rapport ‘An inconvenient sandwich’, waarin staat dat bij fastfood heel wat verborgen kosten om de hoek komen kijken voor mensen die het produceren, verkopen en eten, als ook voor het milieu en de toekomstige generaties.

We kunnen ons fastfood niet veroorloven

Het rapport analyseert de gewoonte om fastfood te eten in Groot-Brittanië. Zowel de gewoonte als het voedsel lijkt vaak erg goedkoop: een hamburger voor een euro of een portie kipnuggets voor twee euro. De consument is op zoek naar ‘een smakelijke, betaalbare, gemakkelijke, betrouwbare en snelle hap’. Maar wat ze krijgen is ongezond, slecht voor het milieu en homogeen, aldus het rapport.

Fastfood is op de lange termijn dus niet zo gemakkelijk en goedkoop, menen de schrijvers. Ze pleiten voor een nieuw debat over het steunen van locale initiatieven die betaalbaar maar duurzaam voedsel serveren.

Locale initiatieven

Want volgens het rapport vinden deze kleine ondernemers het moeilijker om duurzaamheid hoog op de agenda te zetten dan grote ketens.

‘Hun manier van werken verbindt buurten met elkaar, en de bedrijfjes bieden werk aan mensen die anders wellicht werkloos waren geweest. Maar het werk wordt vaak slecht betaald. Ze overleven omdat ze goedkoop eten verkopen, maar dat gaat ten koste van de duurzaamheid. En hun voedsel is soms zelfs minder gezond dan hetzelfde soort eten in de grote ketens.’

Goedkoop

Makkelijk te veranderen is dit niet; de consument is eraan gewend geraakt om ‘onrealistisch lage bedragen te betalen voor eten’; ze zijn het gaan zien als iets zonder veel waarde – iets wat ze gewoon zijn gaan vinden, aldus het rapport.

De schrijvers vergelijken het met Rupert Murdoch, de krantenmagnaat die twintig jaar geleden de prijs van de voorkant van The Times haalde. Hij vond dat het een prijs moest zijn die er voor de lezer niet toe deed. Een bedrag dat ze niet zouden missen als ze het onder hun stoel lieten vallen.

Zo zit het ook met eten, redeneren de schrijvers. Het is een wegwerpeconomie: we eten iets zonder dat we er echt om geven. Het is ‘casual food’. Dit suggereert ook een café-eigenaar die in het rapport wordt geciteerd: ‘Onze gasten vinden ons eten lekker. Het is vet en klef en ze vinden het heerlijk! Als ze het niet lekker vinden, gaan ze wel ergens anders heen.’

Aanbevelingen

Maar ‘casual food’ vereist goedkope ingrediënten en een instelling die zich niet druk maakt om leven, werken en de schadelijke effecten van dit eten op de toekomst, menen de schrijvers. Daar zijn ze het niet mee eens, en ze komen met vijf aanbevelingen om een debat aan te gaan.

NEF

Het onderzoek is uitgevoerd door de NEF (new economics foundation). Het is een organisatie die nadenkt over nieuwe manier van economie en onderwerpen als sociale en economische welvaart op de politieke agenda zet. Het hele rapport is op de website van de NEF te downloaden.

Reageer op dit artikel