nieuws

‘Kroket is van koninklijke afkomst

Snacks

De kroket heeft een waarlijk koninklijke geschiedenis. Culinair deskundige Johannes van Dam komt dit najaar met Het volkomen krokettenboek. Daarin geeft hij de snack alle eer die hem volgens Van Dam van oudsher toekomt.

‘Kroket is van koninklijke afkomst

‘Het is onzin dat de kroket oorspronkelijk een product is van restjes’, aldus Van Dam, die een recept uit 1691 heeft opgedoken van de Franse kok Francois Massialot. Die maakte voor koning Lodewijk XIV een kroket van onder meer zwezerik, pluimveemaagjes, truffel, paddestoel, room en roomkaas.

Koninklijke kok

Van Dam vond ook het eerste gedrukte Nederlandse recept, ook van een koninklijke kok, ene J. Gros, die in de pannen van koning Willem I had geroerd. Het staat in een appendix bij een heruitgave (1851) van Moderne Kookkunst van Maria Haezebroeck. ‘Maar uit 1830 heb ik al vier andere, handgeschreven recepten’, aldus Van Dam.

De kroket is nu gemeengoed, vooral dankzij de Winkelsluitingswet. Die noopte tot de invoering van de automatiek, aldus Johannes van Dam.

Reageer op dit artikel