nieuws

Horecastaking dreigt in België

Snacks

De kans is groot dat er volgende week gestaakt wordt in de Vlaamse vestigingen van onder meer Quick, McDonalds en Lunch Garden. Ook de Waalse horeca blijft waarschijnlijk niet buiten schot.

Een conflict over de lonen is de oorzaak van de stakingen. Alain Detemmerman, algemeen secretaris van de vakbond ABVV Voeding Horeca, heeft gedreigd dat de acties in de Brusselse Bemora-bedrijven en op de luchthaven van Zaventem gewoon door zullen gaan.

De vakbonden hebben de strijd aangebonden met de Waalse sectorfederatie Fed Horeca Wallonië en met Bemora. Bemora is de koepelorganisatie voor Quick, McDonalds, Lunch Garden, Pizza Hut, Carestel, AC restaurants, Colmar en Le Pain Quotidien.

De vakbonden vragen behalve meer loon ook meer respect voor de werknemers. Ze vragen de bonden een inhaalslag te maken. Ze eisen dat de lonen in de horeca minstens op het niveau van vergelijkbare sectoren komt te liggen.

Reageer op dit artikel