blog

Arn Zuyderduin: Amersfoortse kroketten

Snacks 1698

Hoe noem je een huisgemaakt product? Wij maken in onze winkels zelf kroketten met hoofdzakelijk ingrediënten van lokale leveranciers. Er waren vele mogelijkheden voor de naam.

Arn Zuyderduin: Amersfoortse kroketten
Foto: Ton Kastermans / Daniëlle van Coevorden

Van alles passeerde de revue. Ambachtelijke croquette, Authentieke Kroket, Streekkroket of huisgemaakte kroket. Soms vraagt iemand waarom we de kroket Amersfoortse kroket hebben genoemd. We kunnen dan uitleggen dat de kroketten tot stand komt met behulp van de beste ambachtelijke bedrijven op het gebied van vlees, bloem, paneermeel, smaak en boter. De beste slager, bakker en ambachtelijke botermaker van de stad werken er aan mee. Voor ondersteuning op het gebied van de werkwijze en smaakbalans tekende de beste chef-kok van onze stad.

Kromme tenen

Inmiddels lees je op zo veel producten en bij horecagelegenheden over ‘lokaal, ambachtelijk en traditioneel’, dat het holle kreten zijn geworden. Ik krijg daar al direct kromme tenen van. Bij de aankoop van het fabrieksworstenbroodje in het tankstation kijkt een olijke Franse bakker mij lachend aan op de achterwand van de allesbehalve ambachtelijke keuken. Programma’s als de Keuringsdienst van Waarde laten wekelijks zien dat kreten van keurmerken en fantasienamen niets zeggen over wat je koopt. Exit dus voor deze kreten is mijn devies.

Trots op hun kroketten

Toen onze kroket met Goud bekroond werd door het Nederlands Frituurcentrum, was de stad ook een beetje trots op ‘hun’ kroket. Inwoners van Amersfoort komen met hun vrienden als onderdeel van een kennismaking van de stad een frietje en de Amersfoortse kroket eten. Toeristen zijn benieuwd naar de lokale specialiteit als ze iemand achteloos een Amersfoortse kroket horen bestellen. Bij het serveren krijgt men dan de tip om geen mosterd te gebruiken maar de smaak neutraal te proeven. Dat schept verwachtingen!

Arn Zuyderduin
Vlaams friteshuis van Gogh, Amersfoort
arn@vangoghfrites.nl

Reageer op dit artikel