blog

Jos Muller: Veganistische snacks gevraagd

Snacks 736

Onlangs keek ik met een groep studenten de Amerikaanse filmdocu ‘Cowspiracy’ op Netflix, over broeikasgassen. Dat heeft een verband met mijn wekelijkse snack in de cafetaria.

Jos Muller: Veganistische snacks gevraagd
Foto: Nol Havens

‘Cowspiracy’ gaat over de rol van de veeteelt in de problematiek van de broeikasgassen. Al heel snel komt de conclusie voorbij dat de veeteelt wereldwijd zorgt voor ruim 51 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer nog dan alle auto’s, motoren, schepen en vliegtuigen tezamen. Redelijk schokkend dus, zeker als in het vervolg van de film blijkt dat de alom bekende milieuorganisaties zich vooral druk maken over de transportsector en het verduurzamen van ons energieverbruik, en dus niet over de rol van de veeteelt.

Enorme hoeveelheden

Ik was oprecht geraakt door de film. Uiteraard door de schokkende conclusies, hoewel die eigenlijk al wel bekend waren. Sterker nog, regelmatig mag ik producenten van voedingsmiddelen bezoeken, en telkens weer verbaas ik me over de enorme hoeveelheden die geproduceerd worden, en dus ook geconsumeerd worden (of weggegooid…). Dat kan gewoon niet goed gaan, dat moet uitputtend zijn voor onze aarde.

Ik was ook geschokt door de reactie van mijn studenten; ze gaan er geen hapje vlees minder door eten. Sterker nog, het is hun probleem niet, maar van de volgende generatie, denken ze. Dat zijn dus mijn eventuele kleinkinderen.

Maar eerlijk gezegd drink ik er zelf geen slok melk minder om, heb ik weer overdadig veel eieren gegeten met Pasen, om van de snacks tijdens het wekelijkse bezoek aan de cafetaria maar te zwijgen.

Enorme verandering

En dan nu mijn dilemma: moet ik vlees en zuivel van mijn menu schrappen en veganistisch gaan eten, om zelf een daad te stellen voor de wereld van mijn kleinkinderen? Dat betekent een enorme verandering (iets waar de mens in het algemeen heel veel moeite mee heeft). Ik wil het lekkere lapje vlees, een goed glas melk en een wekelijkse snack eigenlijk niet missen.

Veganistische snacks

Misschien, beste cafetariahouder en snackproducent, kunt u mij helpen door veganistische snacks in het assortiment op te nemen. Het past in de trend van verduurzaming en maatschappelijk verantwoord ondernemen, en alle beetjes helpen toch? (Ik schrijf deze column overigens in de trein, dat dan weer wel…)

Jos Muller is franchisepartner bij Human Talent Group en is gespecialiseerd in de foodbranche.
jos@humantalentgroup.nl

>>Lees ook>>Jos Muller: Energie steken in middelmatige medewerkers

Reageer op dit artikel