blog

Jos Muller: het imago van brood

Snacks 1047

Laatst had ik een erg vreemde droom. Het kwam allemaal heel dicht bij de realiteit van vandaag, maar toch ook weer niet. Ik droomde dat ik het volgende las over een berucht broodje kroket.

Jos Muller: het imago van brood
Foto: Nol Havens

De vereniging van warme bakkers en industriële bakkerijen is fel van leer getrokken tegen de hetze die is een tijdje geleden ontstond in de pers nadat Michiel Kramer, inmiddels voormalig voetballer van Feyenoord, in de rust van de wedstrijd Feyenoord-Heracles een broodje kroket verorberde. De ‘zogenaamde’ deskundigen die over elkaar buitelden om te vertellen dat brood niet past in het voedingspatroon van een topsporter, zijn de druppel die de emmer doet overlopen, aldus de bakkers.

Ongezond eten

Al jaren wordt brood in verband gebracht met ongezond eten en de toenemende aantallen mensen met glutenallergie worden als bewijs gezien van het feit dat brood niet in een normaal menselijk voedingspatroon thuishoort. De bakkers halen diverse onderzoeken aan die het tegendeel aantonen, maar ze voelen zich nooit serieus genomen.

Imago

‘We hebben nu eenmaal het imago, en daar komen we maar niet vanaf. Terwijl iedereen graag brood eet, en het helemaal bij ons immaterieel erfgoed hoort. Elke
Nederlander neemt toch een broodtrommeltje mee naar het werk, belegd met kaas of worst? Zijn we niet allemaal opgevoed met kleine stukjes brood, gesopt in de melk, toen we nog geen tandjes hadden?’, aldus Bas Akker, voorzitter van de vereniging. ‘Het is aan mensen zelf om te variëren in hun voedingspatroon, en daar kan brood prima onderdeel van zijn. Het is natuurlijk gewoon erg lekker, en dat maakt het bijna verdacht; iets wat zó lekker is, kan niet goed voor je zijn.’

De voorzitter vindt het verder spijtig dat de voetballer nu de dupe is van het slechte imago van brood. Akker geeft ook aan dat de vereniging er met haar leden alles aan gaat doen om het negatieve imago om te buigen.’

En toen werd ik wakker.

Meer van Jos Muller >> Lieve mensen

Reageer op dit artikel