artikel

Mijn snack: truffel-champignonkroket, Met Goud Bekroond

Snacks 412

Mijn snack: truffel-champignonkroket, Met Goud Bekroond
Foto: Marcel van Hoorn

De truffel-champignonkroket van ’t Smulhuis in Brunssum heeft sinds kort het predicaat ‘Met Goud Bekroond’. Tijd dus om van eigenaar Hans Boumans te horen hoe hij deze kroket maakt.

Op de menukaart van ’t Smulhuis uit Brunssum staan tien huisgemaakte kroketten. De truffel-champignonkroket is een echte hardloper. ‘Als je er in bijt, proef je meteen de verschillende champignons en de truffel’, zegt Hans Boumans. ‘Deze kroket zorgt voor een heus wow-effect.’

Hij verkoopt de truffel-champignonkroket ruim twee jaar. ‘Ik wilde mijn assortiment aan vegetarische producten aanvullen met een kroket, omdat de vraag naar vegetarische snacks toenam.’

Smulhuis kroket

Foto: Marcel van Hoorn

Afwijkend formaat

Boumans serveert ze per twee stuks. ‘Ze zijn 45 gram. Samen zijn ze net zo groot als een normale kroket. Waarom dit afwijkende formaat? Je moet kunnen zien welke kroket je aan het bakken bent. In deze grootte zijn ze ook bruikbaar als voorgerecht in ons restaurant.’

Hans Boumans maakt er zo’n duizend per keer. Dat kan dankzij de machines waarover hij beschikt: een grote menger voor de ragout, een proportioneermachine, een
eiwitteermachine en een paneermachine.

Gedroogde champignons geven extra smaak

‘We bakken verschillende soorten champignons, daar doen we de truffel bij. Voor de ragout trekken we groentebouillon, waar we gedroogde champignons door doen voor de smaak. Na het zeven blijft er een krachtige bouillon over die we mengen met bloem, boter, kruiden en het mengsel van gebakken champignons en truffels. Dat storten we uit en laten we een dag liggen. Dan proportioneren we de kroketten en brengen we een paneerlaag aan.’

Naast de truffel-champignonkroket werden ook de huisgemaakt Loempia en de Limburgse koude schotel van ’t Smulhuis Met Goud Bekroond.

Waar: ‘t Smulhuis in Brunssum

Wie: Hans Boumans

Verkoopprijs per twee: €2,10

Kostprijs per twee: Ongeveer €0,50

Inspiratiebron: De vraag naar vegetarische producten


Reageer op dit artikel