artikel

Mijn snack: het nierbroodje van Snackcorner Norp

Snacks 1765

Het nierbroodje van Snackcorner Norp is een echte klassieker, die opa Anton Norp in 1951 op de kaart zette. Kleinzoon Ton houdt net als zijn vader deze traditie in ere. Liefhebbers, waa­ronder Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije, smullen van de ambachtelijke lekkernij.

Mijn snack: het nierbroodje van Snackcorner Norp
Beeld Foto Hissink

Het nierbroodje van Snackcorner Norp in Zwolle is een product voor met name het oudere publiek. ‘De jeugd van tegenwoordig trekt bij het woord al een vies gezicht’, zegt Ton Norp. Hij legt uit hoe deze oersnack gemaakt wordt.

Bewerkelijk

‘De bereiding van het nierbroodje is een bewerkelijk proces. De niertjes betrekken we bevroren van de groothandel. Ontdooien, spoelen, blancheren, nogmaals spoelen en dan zijn ze helemaal schoon. Dan koken we ze met een laurierblaadje en kruiden erbij.’

nierbroodje Snackcorner Norp

Beeld Foto Hissink

Machinaal fijngesneden

Als ze gaar zijn, laat hij ze nog een half uurtje op laag vuur staan. ‘Dan haal ik de niertjes eruit en zeef ik de bouillon. Vervolgens worden de niertjes machinaal fijngesneden en maken we de ragout van de bloem, boter en de bouillon. De niertjes gaan erbij tot het een massa is. Dat storten we op een plaat om af te koelen. De ragout smeren we met een plaatmes op een afgebakken toastje van oud brood. Dat geheel vormen we met paneermeel en halen we nog een keer door een battermix. Zo worden ze extra gepaneerd.’

nierbroodje Snackcorner Norp

Beeld Foto Hissink

Daarna worden de nierbroodjes ingevroren. We maken grote hoeveelheden, zo’n driehonderd tot 350 stuks per keer, omdat het zo’n arbeidsintensief proces is. Per dag halen we er een aantal uit de vriezer. Daarna zijn ze zo’n vier dagen houdbaar.’

nierbroodje Snackcorner Norp

Beeld Foto Hissink

De snack
Nierbroodje

Waar
Snackcorner Norp, Zwolle

Wie
Ton Norp

Verkoopprijs
€2

Kostprijs
ongeveer €0,30

Gewicht
90 gram

Beeld Foto Hissink

Beeld Foto Hissink

 

Reageer op dit artikel