artikel

Gespot op de Horecava: de laatste ronde

Snacks 1451

Snackkoerier maakte op de vierde en laatste dag van de Horecava 2019 nog een laatste rondje en zag onder andere: veel frietjes om van te smullen, kleurrijke ijstoppings, een primeur in bakwandenland en een enorm bestelscherm.

Gespot op de Horecava: de laatste ronde

Friet met toppings zijn helemaal hot. Natuurlijk zijn er cafetaria’s die dit al jaren op het menu hebben staan, maar het valt niet te ontkennen dat er sprake is van een hype. Het leuke is dat de ontwikkelingen blijven doorgaan en steeds meer ondernemers, maar ook formules en leveranciers, hun eigen variaties creëren. Dat werd nog eens duidelijk tijdens de Horecava 2019.

Daarnaast waren er ontwikkelingen te zien op het gebied van bakwanden, vegasnacks, ijstoppings en pizza’s. En de Lekkerste Wedstrijden had een primeur. Snackkoerier nam het allemaal in zich op.

Schot in (Kevin) de Roos

Oliehoorn is slim geweest: de sauzenproducent had Kevin de Roos van Tante Nel in Rotterdam (rechts op de foto) gevraagd om een aantal recepten te creëren met de nieuwe Clean Label Mayonaise (70 procent). Hij was op de beurs om twee van deze frietjes te maken én er iets over te vertellen aan nieuwsgierige bezoekers. Dat kun je wel aan de Rotterdamse frietbakker overlaten.

De Roos maakte een frietje met stoofvlees en truffelmayo en een frietje met pulled chicken en kerrie-gembermayonaise.


Friet battle

De Lekkerste Wedstrijden organiseerde voor het eerst ‘het Lekkerste Frietje met topping’. Acht kandidaten gingen met elkaar de strijd aan. Arn Zuyderduin van Vlaams friteshuis van Gogh in Amersfoort greep de winst met zijn ‘Comfort frites’.

Foto: Tamara Verheij

Maar ook de andere deelnemers kwamen met bijzondere creaties voor de dag. Een selectie van de in totaal acht frietgerechten:

Frietje Caesar Cardini – Olaf Oldenburg, restaurant De With in Rotterdam

 

Frietje Carpaccio – Jolijn Witlox, cafetaria de Kafmolen in Schijndel

 

Bijko frites – Emre Mehmed, Bijenkorf Kitchen Den Haag


 

Formulefrietjes

Zijn het nu frietjes met toppings, luxe frietjes of loaded fries? Eigenlijk is het allemaal hetzelfde. Ook Restaria, de formule van Bidfood, toonde een nieuwe frietconcept op de beurs, en noemt het Topp’d Potato. Op de Horecava was onder meer de Frites Hete Kip te proeven.


 

Inductie-friet

De Kuiper Horeca inductiebakwand

De inductieketel van De Kuiper Horeca, met links een extra diepe koudezone.

En al die frietjes moeten wel ergens in gebakken worden. Op het terrein van bakwanden is veel gaande, zeker met het oog op de transitie van gas naar elektriciteit.

De Kuiper Horeca had een primeur: een inductiebakwand.  Deze was nog zó vers van de pers, dat de fabrikant op de Horecava een dummie had staan.

De Kuiper Horeca inductiebakwand


Koning van de stengels

Nieuwe kaasstengels op de stand van Topking Fingerfood, dat ook meteen een vernieuwde verpakkingslijn introduceerde. Sinds deze week zijn de nieuwe varianten KaasTengels Old Amsterdam en Vlammetjes Veggie te koop bij diverse grossiers.  Ook heeft de KaasTengels Jonge Kaas een verbeterde receptuur: deze is nu gevuld met vegetarische jonge kaas.

Naast de productintroducties, hebben de verpakkingen van de lijn Vlammetjes én KaasTengels een redesign gehad. De producten zijn exclusief voor foodservice.

 


 

Bestel maar

Een bestelling plaatsen kan op verschillende manieren. Na de bestelzuil heeft Next to Food de volgende stap gezet en het bestelscherm in het leven geroepen. Deze werkt precies op dezelfde manier, maar valt natuurlijk veel meer op in de zaak. Dit is een 35 inch-scherm.

Next to Food presenteerde daarnaast een nieuwe huisstijl op de beurs, met frisse kleuren en een nieuw logo.


 

The good life

Snackkoerier ging ook even langs bij de stand van Izico, voor de laatste keer. De naam gaat namelijk verdwijnen. Het bedrijf, dat onder meer de merken Beckers, De Vries en Van Oers onder de vleugels heeft, heet vanaf  1 februari Goodlife Foods. Daarmee wil de snackproducent het bestaande assortiment benadrukken, maar ook inspelen op de groeiende vraag naar duurzame en vegetarische producten.


Bietenburger

Ook LA Foods speelt in op de vega-trend, met de Vegan Butcher Burger, waar rode biet en soya de hoofdrol in spelen. De importeur is ook bezig met een vegetarische hotdog.

En voor de mosterdliefhebber: LA Foods heeft een nieuwe Amerikaanse versie, die romiger en wat zuurder is.

 


 

Drieminutenpizza

Donna Italia introduceert dit jaar tijdens de Horecava ook een nieuw product: de Focaccia; Italiaans platbrood dat zich uitstekend leent als bijgerecht, snack met een dip, brood in combinatie met een salade of als sandwichbrood.

En wie de producten van Donna Italia (waaronder ook pizza’s) wil verkopen, krijgt een compacte pizzaoven in de zaak: een kleintje voor één pizza, een rood oventje voor twee en een dubbeldekker voor vier. In deze ovens zijn pizza’s in drie minuten klaar, flatbreads en foccacia’s in twee.


 

Gouden pannenkoek

Dat is nog eens een pannenkoek die je niet iedere dag ziet, maar wél op de Horecava. Deze heet Bali Sunset, en werd gemaakt door Bas van Zoggel van Den Tol in Velp. Deze pannenkoek verdiende niets minder dan goud, zo oordeelde de jury van de vakwedstrijd Lekkerste Pannenkoek.


 

Tricolore

En zoals gebruikelijk sloot Snackkoerier het rondje op de beurs af met een ijsje. Dit keer bij NIC Nederland, dat drie nieuwe kleurrijke toppings liet zien en proeven op de Horecava. Vlnr: Cookie Dough, Unicorn Glitter en Lemoncurd

 

Reageer op dit artikel