artikel

Ronald Meijer, Snackbar De Toren: ‘Ambachtelijke snacks horen erbij’

Snacks 397

Ronald Meijer en Arjan de Winter draaien al 30 jaar zelf hun kroketten. Onlangs werden ze met Snackbar De Toren in Castricum door het Nederlands Frituurcentrum met goud bekroond. Maar zijn ambachtelijke snacks wel zulke margemakers?

Ronald Meijer, Snackbar De Toren: ‘Ambachtelijke snacks horen erbij’
Ronald Meijer (links) en Arjan de Winter met hun gouden snacks. Foto: Wick Natzijl

 

Veel reacties gehad op de certificaten?
‘Enorm veel reacties van gasten, familie en bekenden, zeker na een berichtje op Facebook en in de krant. Een veelgehoorde reactie was dat het wat aan de late kant is. We maken onze snacks namelijk al 30 jaar zelf, maar dat weten blijkbaar nog niet veel mensen. Mijn buurman bijvoorbeeld ziet ons elke dag in de keuken aan het werk, maar wist niet eens dat we kroketten en andere gepaneerde snacks zelf maken.’

Waarom maak je snacks zelf?
‘Omdat het mij trots maakt. Als je op een verjaardagsfeestje zegt dat je snackbarhouder bent, draaien ze hun hoofd weg. Maar vertel je dat je een sterrestaurant hebt, dan hangen ze aan je lippen. Ik vind snackbarhouder zijn een vak en daar horen zelfgemaakte snacks bij. Die smaken gewoon beter en geven mij plezier in mijn vak.’

Hoeveel tijd ben je kwijt aan ambachtelijke snacks?
‘Klokken doen we niet. Maar als ik het nu zo uit mijn hoofd uitreken, kom ik uit op zo’n vier uurtjes werk voor driehonderd kroketten. Vier uurtjes verdeeld over een etmaal, want de pan bouillon moet de hele nacht trekken. Dat is nog geen minuut per kroket.’

Cafetaria-De-Toren-31

Weegt de extra tijd op tegen de kosten?
‘Als je van plezier in het leven houdt, weegt alles ertegenop. Ik heb geen hoge pet op van ketens en hun kant-en-klare producten. Maar, de Rabobank gelooft mijn omzet niet. Toch is het zo. Het is hier altijd druk. Er rijden mensen om voor onze ambachtelijk gemaakte kroketten, hamburgers en andere snacks. Ik hoor al 30 jaar dat het te arbeidsintensief is, maar ik voel me chef-kok in mijn branche. Dat kunnen er niet veel zeggen. Ik werk met de lokale slager en de lokale groenteboer. Natuurlijk is het iets duurder, maar zolang ik elke week 400 tot 500 hamburgers verkoop, vind ik het prima.’

Eindelijk goud voor de snacks van Ronald Meijer

Eindelijk goud voor de snacks van Ronald Meijer

Wat is het verschil in kosten tussen het zelf maken en het inkopen van snacks?
‘Dat reken ik niet uit, want het mag niet ten koste gaan van mijn werkvreugde. Wel maak ik me zorgen over de prijsperceptie van de branche. Voor een glaasje cola op een terras tikken mensen zo €3 af, maar als ik mijn kroketje in prijs verhoog van €1,75 naar €2 krijg ik daar vragen over. Terwijl we op termijn eigenlijk naar €2,50 per zelfgemaakte kroket moeten. Dit is een probleem van de branche, die zichzelf vroeger een beetje heeft vernietigd met kant-en-klare producten en gokkasten en daardoor kampt met een te goedkoop imago. Ik geloof dat alleen kwaliteit en huisgemaakte snacks daarin verandering kunnen brengen. Daarom blijven wij dagelijks zelf kroketten draaien.’

Reageer op dit artikel