artikel

De perfecte hamburger volgens Vincent Oud

Snacks 713

Wat zijn de elementen van een goede hamburger? We vroegen het aan drie toppers in de cafetariabranche die hun sporen op hamburgergebied al wel hebben verdiend. Als eerste: Vincent Oud van AnyTyme Lelystad.

De perfecte hamburger volgens Vincent Oud
Foto: Studio Kastermans.

Het water moet je al in de mond lopen als je een hamburger voor je ziet. Dat is het doel van Vincent Oud van AnyTyme Lelystad, binnen de formule een autoriteit op het gebied van hamburgers. Daarom is het belangrijk dat alle ingrediënten goed zichtbaar zijn, zegt hij. ‘Maak je een Lenteburger met asperges erop, dan is het superzonde als je die asperges onder het vlees legt. Die asperges moeten er een beetje overheen vallen.’

hamburger

Foto: Studio Kastermans

Onverwachtse ingrediënten

Volgens Oud moet een hamburger niet al te netjes zijn opgebouwd. ‘De kaas en saus mogen er best een beetje vanaf druipen, de sla mag ernaast vallen. Laat zien welke ingrediënten je hebt gebruikt.’ Oud bedenkt graag hamburgers met ingrediënten die mensen niet verwachten. ‘Zoals zongedroogde tomatentapenade en gegrilde aubergines op een Spaanse burger. Of in plaats van gebakken ui een gefrituurde uiring op de burger.’

Vincent Oud maakt de beste hamburger van AnyTyme

Vincent Oud maakt de beste hamburger van AnyTyme

Haalbaar in een cafetaria

De hamburgerspecialist gebruikt 28 dagen dry-aged beef uit Ierland. ‘In het cafetariagedeelte gebruiken wij een goede kwaliteit burger van 100 procent Hollands vlees, E-nummervrij.’
Bijzonder betekent echter niet dat het moeilijk hoeft te zijn. ‘Het moet wel haalbaar zijn in een cafetaria. Ik wilde tijdens de Burger Battle van AnyTyme laten zien dat dat best kan. Gegrilde paprika of aubergines kun je diepgevroren gesneden en gegrild inkopen. Je legt het op de bakplaat en klaar. Daar denken we altijd over na. Je moet niet heel moeilijk gaan koken, want dan moet ik zeven dagen in de week werken. Alle burgers zijn cafetaria-proof, of je nu 16 jaar bent en alleen in het weekend werkt of al jaren ervaring hebt.’

Winnende hamburger

De Italian Pizza Burger waarmee Oud de AnyTyme Burger Battle 2018 won, bestaat uit een 100 procent beefburger (E-nummervrij), jalapeños, sla, tomaat, mozzarella, gegrilde paprika, salami en tomatensalsa op een brioche bun. De Italian Pizza Burger van AnyTyme Lelystad verschijnt in de AnyTyme-folder van mei, en is vanaf dan in iedere vestiging te bestellen.

hamburger

De Italian Pizza Burger van AnyTyme Lelystad. Foto: Studio Kastermans

Burger Nights

Het verhaal van de burgers krijgt ook een podium tijdens de Burger Nights die AnyTyme Lelystad iedere eerste vrijdag van de maand organiseert. ‘Een bijzondere avond waar van alles gebeurt, met burgers die je niet verwacht. Mijn burgermeester Andrea Monnik maakt die avond de hamburgers, terwijl ik als gastheer alles over de burgers vertel en de boel een beetje op stelten zet. Het zijn allemaal burgers met een verhaal.’

9 tips voor de perfect hamburger

9 tips voor de perfect hamburger

Hamburger voor een goed doel

Begin april organiseerde de cafetaria een ‘burger met een missie’-avond. ‘De missie is dat we met een team van AnyTyme de Mont Ventoux gaan beklimmen voor Stichting MS. Iedereen mag bepalen wat een hamburger met friet kost. De instap is €10. Alles daarboven gaat naar Stichting MS. Het thema was Frankrijk en we hadden verschillende burgers: ‘de Tuin van de Provence’, met eetbare bloemen en ketchup van gele tomaatjes; de Mont Ventoux, een hoge mannenburger met veel bacon; een Franse kaasburger, met blauwschimmelkaas en perencompote en een burger met geroerbakte spinazie, brie, walnoten en balsamico.’

hamburger

Foto: Studio Kastermans

Reageer op dit artikel