artikel

Horecava 2018: Volop aandacht voor beleving

Snacks 62

Tijdens de Horecava 2018 staat één woord centraal: beleving. Want het gaat tegenwoordig niet meer over eten en drinken alleen. Dat geldt ook voor cafetaria’s en andere fastservicebedrijven. Voor hen valt er dan ook genoeg te ontdekken op de grootste horecabeurs van Nederland.

Horecava 2018: Volop aandacht voor beleving
Bram's Gourmet Frites, zoals altijd aanwezig bij de hoofdingang van de Horecava.

Het thema van de Horecava 2018 is beleving en emotie. Het draait om het prikkelen van de zintuigen. Group Food Director Horecava Luuk Scholte: ‘De horeca draait weer op volle snelheid. Om de gast van vandaag én morgen te verleiden, moeten ondernemers een stapje bij zetten. Wie zijn zaak toekomstbestendig wil maken, kijkt verder dan het verzorgen van eten, drinken of een overnachting. Het gaat om persoonlijke aandacht en het regisseren van de ultieme gastbeleving.’

De 62e editie van de Horecava kent tal van nieuwe elementen. De nationale vakbeurs bevat in 2018 weer meer vierkante meters, door de nieuwe Fast Casual Hal en ruimte voor Bellavita Expo met Italiaanse fine-foodproducten. ‘Mede daarom is de beurs iedere dag een uur eerder open’, aldus Scholte.

Fast casual in zeecontainers

De nieuwe Fast Casual Hal heeft een andere look and feel dan de twee snackhallen, waarbij het traditionele beursconcept wordt losgelaten. Hier zijn dus niet de reguliere stands te vinden die bezoekers gewend zijn, maar zeecontainers met daarin totaalconcepten binnen fast casual, zoals de Pizzabakkers, De Verspillingsfabriek (met soepen en sauzen), Temakery (onder meer sushi en poké bowls) en het broodconcept Le Perron. Daarnaast zijn ook AnyTyme, Bram Ladage, Houwersgroep en Food Truck Company aanwezig in de nieuwe hal.


‘De beurs laat zien dat het segment veel breder is dan frietjes en snacks’

Exhibition Manager Carlijn Groen-Wijnmalen


HorecavaKwaliteit en ambacht

‘Qua aanbod binnen fastservice zijn we volledig, maar de markt is aan het veranderen. Dat is de reden voor de nieuwe hal’, zegt Exhibition Manager Carlijn Groen-Wijnmalen. ‘Fastservice gaat steeds meer naar fast casual, waarbij ook bezorging steeds belangrijker wordt. Onder fast casual verstaan we een bereiding onder de 12 minuten, met aandacht voor kwaliteit en ambacht. Met de nieuwe Fast Casual Hal willen we bezoekers prikkelen en laten zien dat het segment veel breder is dan friet en snacks.’

Streetfood, on the move en delivery

Deze opzet met containers is ontwikkeld in samenwerking met de Food Truck Company, die foodtrucks en -trailers bedenkt en bouwt. Boxpark in London, een pop-upwinkelcentrum dat is opgebouwd met zeecontainers, heeft als inspiratie gediend. ‘Met deze robuuste stijl willen we het straatbeeld versterken, wat natuurlijk heel goed past bij streetfood en on the move.’


horecavaDe Horecava

De Horecava, de grootste nationale vakbeurs voor professionals in de foodservice industrie, vindt plaats van maandag 8 tot en met donderdag 11 januari 2018 in RAI Amsterdam. De beurs is een uur extra open: van 10.00 – 18.00 uur. Bezoekers kunnen met één ticket meerdere dagen komen. Meer informatie is te vinden op Horecava.nl. Horecava is ook te volgen op Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn en Youtube.


Foodcourt

Bij de containers wordt ook een foodcourt ingericht. Alle concepten presenteren namelijk een lunchitem die bezoekers, tegen betaling, kunnen bestellen. ‘In de andere hallen wordt vooral veel gesampled’, weet Groen-Wijnmalen. ‘Maar in de Fast Casual Hal kun je dus echt volledige lunchitem bestellen. Daarmee stijgt de kwaliteit van het aanbod. Mensen vinden het niet erg om daarvoor te betalen, zeker als het in een mooie en inspiratievolle omgeving is.’

>> Leestip >> Aandacht voor het nieuwste in fastservice op Horecava

Drone

Ook op het gebied van maaltijdbezorging wil de Horecava de laatste ontwikkelingen tonen. Dat speelt zich onder meer af boven de hoofden van de bezoekers, vertelt Groen-Wijnmalen. ‘We maken de toekomst van delivery zichtbaar door een drone in te zetten in de Fast Casual Hal. We zijn nog aan het kijken hoe we de drone precies gaan inzetten, maar hij zou bijvoorbeeld een bestelling vanuit het foodcourt naar het vip-terras kunnen vervoeren.’


Ook interessant voor fastserviceondernemers
Fast Chocolate Experience van Dobla in hal 7 (Stand 7.145). Dit concept toont hoe je aansluit op de trend van snel en spraakmakend genieten, door chocoladecreaties op een verrassende manier te combineren en te presenteren. ‘Een soort chocoladerestaurant in samenwerking met Dobla, waar we gedurende de dag laten zien wat je allemaal met chocolade kunt doen’, verklapt Groen-Wijnmalen.


Horecava 2018Open setting bij wedstrijden

Het toneel van deze competitie is de Fast Service Arena, ditmaal in het hart van de nieuwe Fast Casual Hal. Anders dan vorige edities is nu gekozen voor een volledig open setting, met het idee om meer interactie te creëren. Ook het mise-en-placegedeelte is open, waardoor bezoekers alles kunnen zien en het hele proces kunnen ervaren.

De wedstrijden vinden plaats van maandag 8 tot en met woensdag 10 januari, een dag korter dan eerder gepland. Op donderdag 11 januari is het podium dit jaar voor de vakwedstrijden van het Ambachtelijk IJscentrum.

De consequentie voor de Lekkerste Wedstrijden is dat de strijd om de lekkerste hotdog en de lekkerste wafel nu plaatsvinden op respectievelijk maandag 8 en op woensdag 10 januari. On the Move, op woensdag 10 januari, is nu eerder die dag. De complete, actuele programmering is te vinden op de website Lekkerstewedstrijden.nl.

Negen categoriën

Tijdens de Horecava 2018 vinden de Lekkerste Wedstrijden voor de 33e keer plaats. Er zijn dit jaar in totaal negen verschillende wedstrijden. Inschrijven kost €50 per persoon, per wedstrijd. Voor dat bedrag ontvangt elke deelnemer vijf toegangsbewijzen voor de wedstrijddag, een dagparkeerkaart voor de RAI, een deelnamecertificaat en een leuk aandenken voor in het bedrijf. Inschrijven kan ook via de website van de Lekkerste Wedstrijden.


Horecava 2018Live ijsdraaien voor Gouden IJsspatel
Tijdens de vakwedstrijd van het Ambachtelijk IJscentrum gaan twintig deelnemers op donderdag de strijd met elkaar aan voor De Gouden IJsspatel. De wedstrijdsmaak: bossenbessensorbetijs. De deelnemers zullen live het ijs draaien en de jury gaat de creaties blind proeven. Wie op plek één, twee en drie eindigen, wordt bekendgemaakt tijdens het IJsVak-Event op 6 februari 2018.
Volgens Jacques Vos, voorzitter van het Ambachtelijk IJscentrum, is het programma van De Lekkerste Wedstrijden aangepast om de IJsvak-wedstrijd alle ruimte te geven. ‘De RAI wilde graag aandacht geven aan ambachtelijk ijs. Het beste is dan om het een eigen dag te geven en een eigen podium. Dat kon het beste op de donderdag, dus dan hebben we de Fast Service Arena helemaal voor onszelf.’


 

Reageer op dit artikel